latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:56 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Šulić: Srpska otvorena za investitore i saradnju sa svima

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da održavanje prvog "Invest foruma" pokazuje da je Republika otvorena za investitore, te da na tom planu želi saradnju sa svima – i sa Istokom i sa Zapadom.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

Šulić je rekao novinarima u Banjaluci da Investiciono-razvojna banka /IRB/Republike Srpske, koja je jedan od organizatora Foruma, radi progresivno i na mapiranju Srpske kao odličnog mjesta za investiranje, što je prepoznao i "Fajnenšl tajms" koji je u vezi sa tim Srpsku stavio među prvih 10 lokacija.

- Ovaj forum je to potvrdio, a siguran sam da je Srpska trenutno u Evropi u top tri destinacije za ulaganje - rekao je Šulić.

On je rekao da je vlast Republike Srpske, koju više godina predvodi SNSD, čiji je visoki funkcioner, na pozitivan i zakonski način usmjerava ekonomske i druge tokove u Srpskoj, te da se na tom planu nipošto ne može govoriti o "političkoj krizi".

- Ne bih se saglasio da ovdje postoji neka politička kriza jer je jasno definisano ko je vlast i šta ona želi. Na primjer, predsjednik Srpske Milorad Dodik i Vlada su se usmjerili ka tome da novom investitoru na teritoriji Republike uz ostalo garantuju cijenu električne energije. Dakle, ovdje nemamo pomenutu krizu. Možda to neko želi, ali trenutno ne uspijeva i siguran sam da neće uspjeti - rekao je Šulić.

On je rekao da su na Forumu pod motom "Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku" prisutni privrednici iz 22 zemlje svijeta, pa i Njemačke, što govori da oni možda "ne slušaju" određene glasove o tome da je Srpska navodno zatvoreno društvo.

- Mi smo otvoreni i želimo razgovarati, a ovaj forum je korak više na planu privlačenja stranih investitora, te povezivanju domaće privrede s njima - istakao je Šulić.

On je rekao da borba koju vode građani Srpske na protestima "Granica postoji" jeste borba i za građane Federacije BiH.

- Cilj je da ljudi izabrani u oba entiteta donose odluke i odlučuju o pravima građana, a ne da to rade neki nelegalni i nelegitimni sa strane - rekao je Šulić.

On je na planu imovine i tendencija ka otimanju nadležnosti Republike Srpske rekao da su šume sastavni dio Republike, te da nema govora o njihovom oduzimanju, kao ni rijeka i poljoprivrednog zemljišta.

- Srpska ne želi da neko u Sarajevu upravlja šumama u vlasništvu Srpske, i to je za nas crvena linija. Želimo da se šume, rijeke i poljoprivredno zemljište upišu kao vlasništvo građana Srpske i Republike Srpske - rekao je Šulić.