latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:13 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Energetika u nadležnosti entiteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je danas da je oblast energetike u nadležnosti entiteta i da je prejudiciranje bilo kakvih rješenja na zajedničkom nivou "ćorav posao".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ovo što radi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je potpuno ćorav posao iz prostog razloga što je energetika ustavna nadležnost Republike Srspke i Federacije BiH - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, komentarišući Bećirovićevu inicijativu da na zajedničkom nivou bude donesen zakon o gasu.

Košarac je napomenuo da Bećirović blokira istočnu gasnu interkonekciju i da iz tog razloga ne može pričati o energetskoj stabilnosti.

- Onda se on nađe pametan i predlaže određeni vrstu zakona koja apsolutno nema prohodnost. Treba ga napomenuti da se zakoni donose u parlamentu, ali da su za to potrebni i glasovi iz Republike Srpski i FBiH - poručio je Košarac.

On je napomenuo da srpski predstavnici čuvaju autonomiju Republike Srpske unesenu u institucije BiH.

- Potpuno je nemoguće donijeti zakon o gasu na nivou BiH, ili neke druge zakone u legislativi koja reguliše energetiku, jer je to nadležnost eniteta. Postoje naše obaveze i kretanja po osnovu trećeg energetskog paketa, koordinišemo sa entitetskim ministartsvima. Formirana je i radna grupa - rekao je Košarac.