latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:20 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Primjenom agrotehničkih mjera poboljšati prinos kukuruza

Vremenske prilike nisu bile naklonjene ratarima.
Manifestacija "Dani polja kukuruza" - Foto: RTRS
Manifestacija "Dani polja kukuruza"Foto: RTRS

Proizvodnja kukuruza od same sjetve bila je u dosta otežanim uslovima što će se znatno odraziti na prinose.

Tamo gdje je primijenjena kompletna agrotehnika prinosi će se biti i preko 10 tona po hektaru.

Јedan od pozitivnih primjera je makroogled Resora za pružanje stručnih usluga u Kladarima kod Srpca.

Đuro Cvijić, poljoprivrednik iz Kladara na čijem imanju je postavljen ogled uz propisane agrotehničke mjere primjenio je i dugogodišnje iskustvo kako bi što manje na proizvode uticali spoljašnji uslovi.

- Imam navodnjavanje i imam stajnjak tako da sad na ovoj parceli koja je ogled nekih 50 vrsta kukuruza, ne bi želio da kažem biće ovoliko ili onoliko ali mislim da će sve biti preko tone po dunumu - naveo je Cvijić.

Agronomi kažu da je za dobre prinose bilo presudno da se zasijani kukuruz odbrani od korova što je značajno poskupjelo proizvodnju.

- Moramo podvući da je godina bila dosta teška i kompleksna i zahtijevala je ponovljene tretmane i da su vremenski uslovi značajno otežavali i posebno treba naglasiti da u ovoj godini imamo pad cijena merkantilnih roba a cijelo vrijeme u kontinuitetu imamo rast cijena što je takođe naše poljoprivredne proizvođače dovelo u vrlo tešku i nezavidnu situaciju - istakao je Dalibor Dončić, agroekonomist.

U ublažavanje posljedica uključiće se i resorno ministarstvo adekvatnim mjerama podsticaja i za proizvođače kukuruza.

- Da napravimo još veću efektivnost agrarnog budžeta kada je u pitanju podsticaj, konretno i za strna žita i za kukuruz - naglasio je ministar ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Ove godine Ministarstvo je postavilo devet ogleda kukuruza na kojima se očekuju prinosi u zavisnosti od lokacije i tipa zemljišta od 5,5 do preko 10 tona po hektaru.