latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:27 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Neprijatno gledati kako pojedini namjesnici vide ovu zemlju

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je dobro, koliko god bilo neprijatno, suočiti se sa istinom o tome kako pojedini namjesnici i samozvani visoki predstavnici vide ovu zemlju i predstavnike njenih naroda - "neki put kao smeće, a drugi put kao majmune", što je očito vrlo "demokratski i prosvijećeno iz ugla" Kristijana Šmita.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Ustupljena fotografija
Snježana Novaković BursaćFoto: Ustupljena fotografija

Bursaćeva je navela da je političko-pravni sistem u BiH, nažalost, pretvoren u cirkus, ali upravo djelovanjem kojekavih stranaca koji su se poigravali sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom, procedurama, pravom i pravodom uopšte, te da se Šmit, bivši ministar poljoprivrede Njemačke, trudi da i on nekako učestvuje u predstavi.

Ona je naglasila da se Šmit malo zanio, te je, umjesto da sjedne gdje mu je mjesto jer nema ulaznicu Savjeta bezbjednosti UN, obukao kostim pa bi da igra glavnu zvijezdu cirkusa koju on naziva "visoki predstavnik", mada ga većina u ovoj zemlji vidi u sasvim drugoj, ne baš pristojnoj ulozi.

- Posebno mučno je gledati i ćutati kad ovakve osobe pričaju o demokratiji u evropskom putu, dok primjenjuju čistu kolonizatrosku praksu koja ne može da opstane. To ne zaslužuje nijedan narod u 21. vijeku, a kamoli onaj koji je svoju slobodu skupo plaćao kroz istoriju, što bi, takođe, ovaj gospodin trebao imati na umu. Bilo bi korisno za sve u BiH, a i njemu lično, da uhvati nit pristojnosti i vrati se u svoju zemlju, jer nema i neće biti napretka dok se neki igraju uloga, makar i cirkuskih - poručila je Bursaćeva za Srnu, osvrćući se na Šmitovu izjavu o stanju u BiH.

Šmit izjavio je da su političari u BiH "očigledno izgubili nit" i ocijenio da je stanje, zbog osporavanja njegovog diplomatskog statusa, "kao da majmuni nastupaju u cirkusu".