latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:34 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Kovačević: Dosta je bilo ugnjetavanja Srpske i srpskog naroda (VIDEO)

Političari iz Republike Srpske za razliku od Kristijana Šmita nisu pali sa neba, imaju legitimitet, kaže delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, koji navodi da je očigledno da Šmit kompletan narod u Srpskoj doživljava kao majmune i da se on, očigledno, tako ponaša.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Ne zna čovjek više šta da kaže. Šmit ne možete pasti dublje od ovoga gdje se trenutno nalazi. Ono što je evidentno, jeste da ovdje ne postoje nikakvi majmuni. Ovdje postoji narod, koji je svoj na svome i koji je potpuno odlučan da ostane svoj na svome i da sačuva prava koja ima i koja mu pripadaju - kaže Kovačević, komentarišući izjavu Šmita  da su političari u BiH "očigledno izgubili nit" i da su zbog osporavanja njegovog diplomatskog statusa, "kao  majmuni koji nastupaju u cirkusu".

Političari iz Republike Srpske, ističe Kovačević, za razliku od Šmita, nisu pali sa neba ni sa Marsa, nego imaju legitimitet i izabrani su od građana i od naroda.

- Radićemo ono što nam je ključni zadatak, a to je da štitimo ovaj narod, da štitimo prava koja Republika Srpska ima i da štitimo sve ono što građanima Srpske pripada. I to je sigurno da nas neće poremiti Šmit, koji se ponaša kao cirkuski harlekin, koji ne zna ni ko ga je zvao, ne zna ni kud je došao ni pošao, ni šta bi i kako bi radio. Ono što je najbitnije, on nema ovdje šta da radi i traži. On je, ponoviću, čovjek koji je bez ikakvog legitimiteta u BiH, kojeg niko nije zvao i kojeg niko ni na kakvu poziciju nije izabrao - naveo je Kovačević.

Ono što je bitno, istakao je Kovačević, jeste da nam iz OHR-a govore da granica ne postoji, ali se varaju.

- Treba da pročitaju Dejtonski sporazum, Ustav BiH u kojem jasno piše "granica između entiteta2. U Članu 1.4 Ustava BiH jasno stoji i piše "granica između eniteta u BiH". To je nešto što je jasno i što niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje. Vidimo i da i iz OHR-a određeni ljudi ismijavaju i bilborde, koji su se pojavili u Srpskoj. Kad kažem određeni, mislim, nažalost na ljude iz opozicije u Srpskoj - naveo je Kovečević.

Navodi da oni ne organizuju skupove i bilborde, ali podržavaju i skupove i bilborde.

- Šta smo mogli da vidimo na bilbordima. Ono što je ustavna činjenica u BiH. Broj jedan da granica postoji, da ne damo naše šume. Neustavnom i antiustavnom odlukom Ustavnog suda neko želi Srpskoj da oduzme sve šume. Ne smijemo da zaboravimo da 43 odsto teritorije, dakle skoro pola Republike Srpske je pod šumama. Kada neko donese odluku da Srpskoj ne pripadaju te šume, to znači bukvalno da neko otima 50 odsto teritorije Srpske - objašnjava Kovačević.

Istakao je da se neki u Srpskoj plaše policije Republike Srpske.

- Na bilbordima stoji naša policija, naša bezbjednosna organizacija, da nas podsjeti na nešto što smo uspjeli da odbranimo, sačuvamo i nešto što nikada nećemo dati. Može svaki čovjek u Republici Srpskoj da se zapita kada vidimo na koji način tretiraju i napadaju Srpsku, kako bi izgledala ona, kako bi izgledala bezbjednost svih nas i svakog čovjeka u Srpskoj da su nam uspjeli oteti i policiju, kao što su nam uspjeli oteti 130 nadležnosti iz Srpske i ukrasti i prenijeti na nivo BiH - istakao je Kovačević.

Poručio je da je bilo dosta ugnjetavanja Srpske, ugnjetavanja srpskog naroda, konstitutivnog naroda u BiH.

- To vam neće proći, granica postoji - rekao je Kovačević.