latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:48 ⇒ 21:50 | Autor: Politika

Sijarto: Pitanje Kosova ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da pitanje Kosova ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije, i obećao da će tokom mađarskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini 2024. godine, doći do većeg napretka na putu Srbije ka EU, ako do toga ne dođe ranije.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Držimo palčeve za uspjeh dijaloga Srbije i Kosova i vjerujemo da se ova situacija može riješiti samo pregovorima. Ali, ne prihvatamo postavljanje pitanje Kosova kao uslov u pogledu evropskih integracija Srbije - rekao je Sijarto u Njujorku.

On je naveo da je EU trenutno, nažalost, u veoma lošem stanju.

- Mi, Mađari smo za jačanje EU. Na pitanje kako možemo da ojačamo Uniju, nudimo odgovor, a to je proširenje. Koliko smo u mogućnosti da se proširimo, bićemo snažniji - uvjeren je Sijarto.

U tom smislu, ističe da je Evropi potrebno da se Zapadni Balkan pridruži što je prije moguće.

- Najvažnija zemlja Zapadnog Balkana je Srbija. U interesu je Evrope da se Srbija pridruži što je prije moguće. Ne možemo da prihvatimo način ponašanja Brisela i nekih zapadnih zemalja prema Srbiji, jer zaista vjerujemo da je Uniji potrebniji Zapadni Balkan, nego što je regionu potrebna Unija - naveo je Sijarto.

Zato se nada da će već ove godine biti konstatovan napredak u pogledu pristupnog procesa Srbije Uniji, prenosi Sputnjik.

- Ako do toga ne dođe, onda ćemo sljedeće godine, tokom predsjedavanja Mađarske, napraviti ogromne korake. To mogu da vam obećam - poručio je Sijarto.