latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:57 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Bukejlović: Otvoreni za eventualni dogovor sa sindikalcima

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas Srni da ovo ministarstvo ostaje otvoreno za razgovor i eventualni dogovor sa Sindikatom pravosuđa Srpske.
Miloš Bukejlović - Foto: Ustupljena fotografija
Miloš BukejlovićFoto: Ustupljena fotografija

Bukejlović je nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata pravosuđa ocijenio da je sastanak bio konstruktivan u smislu razumijevanja problema sa kojim se radnici u pravosuđu suočavaju, ali i u segmentima koji se odnose na njihova primanja.

- Na sastanku smo razgovarali o mogućem štrajku Sindikata pravosuđa i zato čekamo da dobijemo njihove konačne prijedloge, odnosno šta su zahtjevi i razlozi zbog kojih stupaju u štrajk - dodao je Bukejlović.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o disbalansu primanja koja imaju nosioci pravosudnih funkcija u odnosu na ostale zaposlene u organima pravosuđa.

- Činjenica je da su i njihova primanja regulisana posebnim zakonima. Riječ je o dva odvojena zakona, a naknade nosioca pravosudnih funkcija su ustavna kategorija. Međutim, pokazano je razumijevanje prema svim zaposlenim u institucijama pravosuđa - rekao je Bukejlović.

Što se tiče podrške ovog sindikata najavljenim protestima, Bukejlović je naveo da je to njihova vrsta solidarnosti sa drugim sindikatima i sindikalnim organizacijama.