latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:08 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Sindikat pravosuđa najavio štrajk upozorenja (VIDEO)

Sindikat pravosuđa Republike Srpske stupiće u štrajk upozorenja jer nije ispoštovan potpisani sporazum s Vladom o povećanju plata u ovoj godini, ali i zbog diskriminacije radnika koji rade u pravosudnim institucijama, u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, odnosno sudije i tužioce.
Sud - Foto: RTRS
SudFoto: RTRS

Takođe, ovaj sindikat pridružiće se najavljenim protestima sindikata, 29. septembra u Banjaluci, odlučeno je na današnjoj sjednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da je razlog za ovu mjeru i diskriminacija radnika koji rade u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, sudije i tužioce, po osnovu naknade za topli obrok, naknade po osnovu staža, te regresa.

- Nama je u platu uračunat i regres i topli obrok dok se nosiocima pravosudnih funkcija to iskazuje posebno, i on iznosi 50 odsto neto plate za svakog pojedinačno. Ono što želim da naglasim jeste da ovim štrajkom želimo da skrenemo pažnju na ovu vrstu diskriminacije - rekao je Petrović.