latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:28 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Antonić: Inicijativa Bećirovića vodi BiH u razgradnju

Direktor preduzeća Gas-Res Momčilo Antonić rekao je za da je prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o usvajanju zakona o transportu prirodnog gasa u BiH protivno Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Momčilo Antonić - Foto: Facebook
Momčilo AntonićFoto: Facebook

- Ako je cilj Bećirovića da se BiH što prije razgradi, onda razumijem inicijativu. Ako mu je cilj da tržište funkcioniše onda to ne razumijem, jer je energetika isključivo u nadležnosti entiteta - rekao je Antonić.

On navodi da Republika Srpska ima organizovano i regulisano tržište gasa koje je u skladu sa propisima EU i Evropske energetske zajednice.

- Naše tržište je organizovano kao bilo koje drugo u EU. Mi smo verifikovani od Evropske energetske zajednice prilikom dobijanja sertifikata za operatera transportnog sistema. Sve radi i funkcioniše, za razliku od Federacije BiH - istakao je Antonić.

On je rekao da je tržište gasa u FBiH jedino monopolizovano u Evropi i da je riječ o tržištu koje ne funkcioniše.

- Predlažem Bećiroviću da utiče na kolege iz FBiH kako bi napravili isti modalitet koji funkcioniše u Republici Srpskoj i u Evropi. Da ne diraju naše koje je već organizovano - poručio je Antonić.