latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:35 ⇒ 22:35 | Autor: SRNA

Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora, ostali oslobođeni

Sud BiH danas je donio prvostepenu presudu u predmetu "Ibrahim Purić i drugi" kojom je nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH Almir Sarajlić proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na 20 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni optužbe.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Sarajlić je u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade takozvane Armije BiH 22. decembra 1993. godine prilikom isplaniranog i pripremljenog napada na linije HVO postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Sarajlić je na području zaseoka Šafradini, u blizini Sivrinog Sela, lišio života najmanje dvanaest vojnika HVO-a, a koji su se prethodno predali i bili razoružani, među kojima je bilo i ranjenih vojnika, a jedan od njih neutvrđenog identiteta je bio potpuno onesposobljen za samostalno kretanje, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Sadik Omanović, Šaćir Omanović i Kasim Kavazović su oslobođeni optužbe, jer nije dokazano da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Ibrahim Purić i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Stranke i branioci mogu da ulože žalbu vijeću Apelacionog odjeljenja Suda u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.