latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:35 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Đokić: Oblast energetike i gasa u nadležnosti entiteta

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović drugi put pokušava nametnuti pitanje regulacije gasa, te ocijenio da je ovo još jedan u nizu pokušaja nametanja zakona koji nema pravnog osnova, jer su oblast energetike i gasa u nadležnosti entiteta.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je pojasnio da Republika Srpska ima Zakon o gasu i sertifikovanog operatera transportnog sistema, što Federacija BiH nema.

- FBiH nema zakon, ima neku uredbu kojom je regulisana oblast gasa i zato što ne mogu da riješe taj problem kod sebe, oni sad pokušavaju da razvale sistem Republike Srpske koja je to već riješila vrlo kvalitetno u skladu sa evropskim direktivama i na zakonit i funkcionalan način - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da FBiH nema snage ili ne želi da donese takvo zakonodavstvo, pa se inicijativama poput Bećirovićeve želi iznudi poseban zakon o gasu na nivou BiH, za šta ne može biti saglasnosti Republike Srpske.

Đokić kaže da se kroz Zakon o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije može dodati dio koji se odnosi na gas.

- Mi smo na bazi te ideje potpisali izjavu 2019. godine koju su potpisali i tadašnji federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i dva resorna ministra, te se usaglasili da se sa takvim zakonskim rješenjem ide prema Savjetu ministra i Parlamentarnoj skupštini BiH koji bi nekako uredili oblast gasa i time omogućili da kažemo da smo treći energetskli paket skoro u cijelosti realizovali. To što oni neće tako, to je njihov izbor - naglasio je Đokić.

On je poručio da se Republika Srpska kreće u skladu sa Ustavom i zakonima kojima je uređena ova oblast.

Đokić je ocijenio da je Bećirovićeva aktivnost kojom je u proceduru uputio prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatora i unutrašnjem tržištu u BiH "samo pucanje u prazno".

- Bećirović možda sebi hoće da daje na nekoj važnosti i da problematizuju to pitanje, te izmisli tezu da je za nešto opet kriva Republika Srpska koja kao neće da donese zakon, a oni imaju pravo da iniciraju donošenje takvog zakona - rekao je Đokić, te istakao da je to jedna beskrajna igra koja traje u BiH.

On je naveo da Predsjedništvo BiH uspostavlja novu praksu rada da preglasaju srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović, koja će, kako je rekao, izdvojiti mišljenje i za njega tražiti potvrdu od Narodne skupštine Republike Srpske gdje će biti podržana.

Ministar energetike smatra da postoje mnogo bolji način na koje se može urediti sektor gasa i električne energije, a ne nametati nešto trikovima.

- Mislim da je sve ovo ciljano. Iza svega ovoga je plan da se problematizuju pitanja i kažu da je Srpska "faktor opstrukcije" i da ne želi da se donosi zakonodavstvo funkcionalno za nivo BiH. Pa ne možete raditi ono što vam nije u nadležnosti - naveo je Đokić.