latinica  ћирилица
19/09/2023 |  16:41 | Autor: RTRS

Višković razgovarao sa više stranih delegacija o ulaganjima u Srpsku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je, na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao sa više inostranih privrednih delegacija o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku.
Višković i Kineski privrednici - Foto: RTRS
Višković i Kineski privredniciFoto: RTRS

Višković je upoznao sagovornike sa potencijalima kojima raspolaže Republika Srpska, te predstavio brojne pogodnosti koje se nude potencijalnim inostranim investitorima.

Višković je podržao namjeru respektabilne njemačke kompanije "Mubea" da svoje poslovne aktivnosti proširi na Prnjavor, gdje namjeravaju otvoriti fabriku za proizvodnju automobilskih dijelova sa više od 1.000 zaposlenih.

U razgovoru sa Geraldom Šramelom direktorom ove kompanije, Višković je dao nedvosmislenu podršku planovima njemačke kompanije za otpočinjanje poslovnih aktivnosti u Srpskoj, ističući da će Vlada dati konkretnu i vidljivu podršku ovoj grinfild investiciji.

PVišković se sastao i sa direktorom u investicionom timu kompanije Alcazar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospodinom Pjotrom Vološčenkom, a glavna tema razgovora bila je zainteresovanost kompanije Alcazar Energy za ulaganje u Republiku Srpsku, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar i solarna energija. Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili informacije o poslovnim idejama i namjerama kompanije Alcazar Energy na tržištu Republike Srpske.

Predstavnici turske grupacije "Doguš" izrazili su danas spremnost da svoje poslovne aktivnosti prošire i na Republiku Srpsku.

Tokom sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem, direktor poslovnog razvoja turske kompanije, Ali Baru Alsirt - koji je učestvovao na današnjoj investicionoj konferenciji u Banjaluci - prenio je interes ove kompanije za širenje poslovanja i na Republiku Srpsku. Premijer Višković pozdravio je njihovu namjeru, te podvukao da Republika Srpska nudi atraktivno poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i stimulativnu poresku politiku.

Višković se sastao i sa predstavnicima austrijske kompanije Infiniti medija, jednim od učesnika današnje investicione konferencije.

Tokom sastanka sa direktorom ove kompanije Peterom Štarkom, Višković je predstavio je investicione prednosti Republike Srpske, ističući povoljan geografski položaj, infrastrukturnu povezanost te stimulativnu poresku politiku i poslovno okruženje.

Privrednici iz Kine predstavili su Viškoviću kompanije iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, IT sektora, te su ovom prilikom izrazili želju za saradnjom u oblasti drvoprerade, prerade morskih plodava u Republici Srpskoj i njihovog plasiranja na tržište EU, kao i interes za osnivanjem kineske banke na teritoriji Republike Srpske.

Takođe, predstavnici kineske delegacije su istakli da postoji zainteresovanost za saradnjom u oblasti poljoprivrede koja bi bila zasnovana na međusobnoj trgovini.

Višković je razgovarao i sa regionalnim menadžerom za Evropu organizacije AIM Global foundation iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kingom Kržimovskom. Ona je istakla da je ova međunarodna organizacija u potpunosti posvećena osnaživanju svjetske privrede, jačanju efikasnih strategija, promociji i omogućavanju prilika za ekonomsku produktivnost i ekspanziju.
Predsjedniku Vlade Republike Srpske predstavljen je Godišnji investicioni kongres – "AIM Congres", koji organizuje ova međunarodna fondacija. Ovaj kongres okuplja investitore, kompanije i vladine institucije iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o mogućnostima i trendovima ulaganja. Fondacija djeluje kao investiciona platforma koja se bavi povezivanjem zainteresovanih investitora i relevantnih državnih institucija.

Današnjim sastancima prisustvovao je i Dražen Vrhovac, direktor Investiciono-razvojne banke, koja je zajedno sa Vladom Republike Srpske organizator današnjeg "Invest foruma".