latinica  ћирилица
19/09/2023 |  16:48 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Srpska sigurno mjesto za pokretanje biznisa - na Invest forumu više od 300 izlagača (VIDEO)

Republika Srpska je sigurno mjesto za pokretanje biznisa i razvoj privrednih projekata, poručeno je na Invest forumu održanom u Banjaluci. Forum je okupio više od 300 privrednika iz 22 zemlje. Predsjednik Republike Milorad Dodik pozvao je investitore da ulažu u Srpsku i obećao da će institucije biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.
Invest forum Banja Luka (foto: https://twitter.com/Vlada_Srpske) -
Invest forum Banja Luka (foto: https://twitter.com/Vlada_Srpske)

"Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku" moto je pod kojim je otvoren prvi investicioni forum. Srpska je među tri top destinacije, koja stranim investitorima može da ponudi odlične mogućnosti ulaganja.

- Ima dosta strategija za koju smo mi zainteresovani i radujemo se što ćemo što prije moći izaći na teren. Čast mi je da danas budem ovdje i zainteresovan sam za nove strategije - istakao je investitor Ali Baru Alsirt. 

Prvi Invest forum kruna je aktivnosti koje Investiciono-razvojna banka dvije godine sprovodi na promociji Srpske u inostranstvu. Okupio je više od 300 privrednika iz 20 zemalja, pa su svi saglasni - bila je ovo idealna prilika za uspostavljanje veza sa investitorima koji su se opredijelili da ulažu u Srpsku.

- Da na jednom mjestu predstavimo Republiku Srpsku, da svi oni vide i dožive Srpsku kao lokaciju u kojoj mogu uspješno da razvijaju biznis - poručio je Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora IRB-a.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, poručio je da je Srpska otvorena za sve.
- Želimo saradnju sa svima i sa istokom i sa zapadom - poručio je Šulić.

Invest forum je dokaz da Srpska nije u izolaciji i blokadi, već da je poželjna destinacija za strane i domaće investitore poručio je i premijer Radovan Višković. Naveo je da su stimulativna poreska politika, te podrška koja se ogleda u olakšicama, komparativne prednosti Srpske.

- Imamo odluke Vlade koje kažu da zavisno od investicije možemo potecijalnog investitora da pratimo sa određenim olakšicama koje nisu uobičajne od toga da izvšimo povrat uplaćenog poreza za sve novozaposlene radnike od jedne do tri godine, ako se oni pokažu kao dobri investitori u Srpskoj.

Prvi Invest forum organizovale su Vlada Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka. Budućim investitorima i privrednicima predstavljen je i privredni ambijent Srpske.