latinica  ћирилица
19/09/2023 |  17:58 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Bajden: Amerika želi ravnopravniji i bezbjedniji svijet za sve ljude (VIDEO)

Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je na zasjedanju Generalne skupštine UN da SAD žele ravnopravniji, prosperitetniji i bezbjedniji svijet za sve ljude.
Bajden u UN (Foto: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ) -
Bajden u UN (Foto: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ)

On je dodao da nijedna država ne može sama da se izbori sa izazovima današnjice.

- Mi znamo da je naša budućnost vezana za vašu - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da SAD sarađuje sa drugim zemljama na jačanju propisa u cilju upravljanja vještačkom inteligencijom.

- Istorija ne mora da diktira našu budućnost. Protivnici mogu da postanu partneri, veliki izazovi mogu biti riješeni, a duboke rane mogu da zacijele - rekao je Bajden.

Američki predsjednik je rekao da cilj nijednog američkog partnerstva nije u suzbijanju bilo koje zemlje.

Bajden je rekao da SAD traže odgovorno upravljanje konkurencijom sa Kinom.

- Ali, mi takođe želimo da sarađujemo sa Kinom o pitanjima vezanim za klimatske promjene - rekao je on.

Bajden je istakao da je zajedničkim radom svijet ostvario veliki napredak na mnogim poljima, uključujući borbu protiv siromaštva, zatim obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Bajden je rekao da SAD podržavaju institucije koje su formirane nakon Drugog svjetstkog rata,ali da se one moraju "ažurirati" kako bi zadržale mir u svijetu.

On je podsjetio da SAD podržavaju proširenje Savjeta bezbjednosti UN, povećanje broja stalnih i nestalnih članica tog tijela i da u tom smislu imaju već ozbiljne konsultacije sa drugim zemljama.

On je apelovao na svjetske lidere da stanu uz Ukrajinu protiv "ruskih osvajača", izrazivši nadu da će republikanci u Kongresu ovo primiti ka znanju.

- Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i da će dozvoliti da uništava Ukrajinu bez posljedica. Ako dozvolimo podjelu Ukrajine da li je nezavisnost ijedne države bezbjedna? - upitao je Bajden.

On je dodao da Rusija odbacuje sporazume o kontroli naoružanja.

Bajden je istakao da svijet mora da pošalje jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da on neće moći da nadvlada Zapad.

Bajden je, takođe, rekao da ruska specijalna operacije u Ukrajini predstavlja kršenje Povelje UN, čiji je glavni princip poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On je dodao da jedino Rusija stoji na putu mira i da je rat u Ukrajini ilegalni osvajački rat.

Za danas je predviđeno i obraćanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji će kasnije ove sedmice posjetiti i Bijelu kuću.

Bajden će nakon svog govora u UN razgovarati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom.