latinica  ћирилица
19/09/2023 |  18:33 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Kome treba toliko oružje? Helez traži 1,8 milijardi KM za naoružanje (VIDEO)

Finansijski sulud zahtjev ministra odbrane Zukana Heleza Savjetu ministara, da njegovom ministarstvu odobri gotovo milijardu 800 miliona maraka u budžetu za narednu godinu neće dobiti podršku, izričit je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić. Helez novac traži za nabavku teškog artiljerijskog i pješadijskog naoružanja, oklopnih vozila, helikoptera. Što se Republike Srpske tiče, takav zahtjev nema šanse da bude odobren.
Zukan Helez - Foto: RTRS
Zukan HelezFoto: RTRS

Zahtjevi za modernizaciju Oružanih snaga BiH dugogodišnja su želja bošnjačkih političara. Zadivljen viđenim na sajmu naoružanja u Londonu, ministar odbrane Zukan Helez poželio je više novca u budžetu za 2024. Ni manje ni više, blizu milijardu i 800 miliona maraka, za dodatno opremanje britanskim i drugim oružjem. Bahatost, izostanak osjećaja za realnost i ekonomsku situaciju prvo je reagovanje ministra finansija i trezora.

- Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže najveće razumjevanje, izlazi sa budžetskim zahtevom koji u ekonomskom smislu finansijski sulud budžetski zahtjev - reako je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Helezov zahtjev veći je od zbira svih 75 korisnika zajedničkog budžeta, četiri puta više od 392 miliona, koliko se trenutno izdvaja za Ministarstvo odbrane. Traženih milijardu i 800 miliona predstavlja četiri odsto BDP BiH. Poređenja radi, Јapan na vojsku troši jedan odsto, Njemačka 1,3, Kina 1,6 a Francuska 1,9 odsto nacionalnog društvenog proizvoda.

- To je više vjerovali ili ne sada i od Rusije, koja sada provodi specijalnu operaciju u Ukrajinu i neko očekuje od mene da razgovaram o tome. Јa vam sada kažem, nikad neću predložiti budžet u čijem prijedlogu je da ovo budu prioriteti - dodao je Amidžić.

Totalna militarizacija BiH, po računici Zukana Heleza, podrazumijeva modernizaciju pješadijskog naoružanja i nabavku lakih oklopnih vozila. Posebno brine želja da se kupe samohodne haubice 155 milimetara. Novi helikopteri bi poreske obveznike koštali blizu 500 miliona maraka. Nešto manje, modernizacija sredstava za nuklearno-bilošku i hemijsku odbranu. Od koga? Od Srbije ili Hrvatske i Crne Gore, koje su u NATO-u?

- Ne dolazi u obzir do povećanja budžeta Ministarstva odbrane i OS BiH. Mi smatramo da ovoj zemlji nisu potrebne nikakve jake niti snažne OS, jer ova zemlja nema s kim da ratuje niti terba s bilo kim da ratuje. Zukan Helez je neko ko pokušava da u jednoj maloj zemlji koja nema vojsku da glumi nekog velikog vojnika i političara, niti je veliki vojnik nit političar, niti ga bilo ko ozbiljno doživljava - rekao je Radovan Kovačević, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komsije za odbranu i bezbjednost PS BiH. 

Iz Londona nakon razgovora sa britanskim ministrom odbrane, Zukan Helez je poručio da Oružane snage ne smiju da zaostaju za komšijskim vojskama da bi odbranile teritorijalni integritet BiH. Indirektno je poručio od koga je ugrožen.

- Apsolutno ne vidim potrebu da MO odnosno BiH dodatno naoružava, zato što mi gradimo dobre susjedske odnose. BiH niko ne prijeti. Nedavno je i komandant EUFOR-a potvrdio da je u BiH bezbjednosna situacija stabilna i mi se trebamo okrenuti stvaranju dobrih odnosa i na istoku i na zapadu, a nikako da se naoružavamo - istakao je ALleksandar Goganović, zamjenik ministara odbrane u Savjetu ministara.

Budžet institucija BiH za tekuću godinu iznosi 1,3 milijarde, a ukupan zahtjev svih budžetskih korisnika za 2024., u čemu prednjači Ministarstvo odbrane sa 1,8, iznosi nevjerovatnih 2,8 milijardi maraka. Nerealno i nerazumno, jer BiH nedostaje 37 miliona da bi troškove u narednoj godini zatvorila na nivou 2023.. Ali očigledno pojedinci u BH institucijama vode se pijačnom politikom. Traži što više, da bi nešto dobili. Kada se budžet bude usvajao, takva politika, jasan je ministar Srđan Amidžić, neće imati podršku Republike Srpske.