latinica  ћирилица
20/09/2023 |  07:06 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije danas i sutra u Zvorniku; Ivanović: Velika čast

Patrijarh srpski Porfirije danas i sutra boravi u Zvorniku.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

U hramu rođenja Sv. Јovana Preteče, koji obilježava 200 godina postojanja, danas će biti služena doksologija, dok je za sutra najavljeno osvećenje novoizgrađenog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Riječ je o velikom prazniku, kako za Eparhiju zvorničko-tuzlansku, tako i za sam grad Zvornik i njegovu istoriju, rekao je za Radio Republike Srpske, gradonačelnik, Bojan Ivanović.

- Prilog u tome govori činjenica da je posljednji put patrijarh srpski služio liturgiju u gradu Zvorniku 1933.godine na praznik Velike Gospojine. Ove generacije Zvorničana su privilegovane i imaju čast što će nakon toliko godina dočekati svog patrijarha i prisustvovati službi koju on bude predvodio - istakao je Ivanović.

Veliko je interesovanje stanovnika, kako u ovoj lokalnoj zajednici, tako i u regiji, gdje je već najavljen organizovani dolazak vjernika sutra na dan osvećenja hrama

- Očekujemo da bude velika posjećenost vjernika, što sam događaj to i zaslužuje - kaže Ivanović.

Gradnja ovog Sabornog hrama u Zvorniku počela je 2008. godine i ovo je prva pravoslavna bogomolja koja je na području tog grada izgrađena nakon skoro dva vijeka.

- Završeni su svi građevinski radovi, a preostalo je još oslikavanje hrama. Očekujemo da će i to biti ubrzo završeno. Izgadnja hrama, više od dvije trećine, finansirana je sredstvima iz budžeta grada Zvornika, dok su ostatak donirana sredstva, a i prilozi vjernika - dodaje Ivanović.