latinica  ћирилица
20/09/2023 |  07:23 ⇒ 09:28 | Autor: TANЈUG

Guteres: Zabrinjavajući izvještaji o žrtvama u Nagorno-Karabahu, prekinuti borbe

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog izvještaja o žrtvama u Nagorno-Karabahu i pozvao da se odmah prekinu neprijateljstva.
Antonio Guteres (Foto: António Guterres, ilustracija) -
Antonio Guteres (Foto: António Guterres, ilustracija)

- Generalni sekretar je izuzetno zabrinut zbog upotrebe vojne sile u regionu i izvještaja o žrtvama, uključujući podatak da žrtava ima među civilnim stanovništvom. Generalni sekretar najoštrije poziva na hitan prekid borbi, deeskalaciju i strožije poštovanje primirja iz 2020.  - navodi se u saopštenju njegove kancelarije, prenosi Rojters.

Guteres je, kako se navodi, "i dalje zabrinut zbog humanitarne situacije na terenu" i ponavlja svoj poziv na hitne korake kako bi se olakšao pristup humanitarnim akcijama ka ljudima kojima je pomoć potrebna.

- On poziva strane da se ponovo fokusiraju na napore da pomognu u izgradnji povkerenja i obezbkeđivanju dugoročnog mira u regionu - navodi se u saopštenju.

Azerbejdžan je u utorak poslao trupe uz podršku artiljerije da napadnu otcepljeni ragion Nagorno-Karabaha koji kontrolišu Јermeni, što je dovelo do desetina civilnih žrtava i povećalo prijetnju od novog rata sa susjednom Јermenijom, prenio je Rojters.