latinica  ћирилица
20/09/2023 |  09:02 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Anđelin doprinos očuvanju Srpskog kulturnog nasljeđa - strip o Vuku Karadžiću

Ključ srpskog opstanka je njegovanje pozamašnog srpskog kulturnog nasljeđa, poručuje mlada Paljanka Anđela Vuković, koja je doprinos kulturi sjećanja i istoriji dala kroz strip o životu i djelu Vuka Stefanovića Karadžića u kojem je ukazala na značaj Vukove reforme, jezika i pravopisa, te zabranu ćirilice kroz istoriju.
Strip Anđele Vuković - Foto: SRNA
Strip Anđele VukovićFoto: SRNA

Vukovićeva, student prve godine ruskog jezika i književnosti u Moskvi, gdje je uspjela da se izbori za državnu stipendiju, kaže za Srnu da je strip prije svega kratak, ali vrlo jasan i poučan i da je željela da bude prikladan i mališanima i odraslima.

- Kada sam počela da se bavim izradom stripa kao maturant Srednjoškolskog centra Pale bilo mi je važno da prikažem šta je sve prethodilo tome da bismo doživjeli reformu i da bismo u jedno takvo vrijeme očuvali kulturu - priča Vukovićeva.

Ona navodi da je imala više ideja, ali da je u razgovoru sa profesorom srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru Pale odlučila da se bavi upravo ovom temom, tako da strip prati Vukovo odrastanje - hronološki od rođenja do smrti, uz poseban osvrt na njegov rad.

Vukovićeva podsjeća da je Vukova reforma dio srpske kulture, ono na čemu srpski narod počiva, ali smatra da ljudi malo znaju o onome čime se svakodnevno služe.

Ona ističe da je ključ srpskog opstanka u tome koliko narod zna o onome što mu se događalo, jer, kako kaže, istorija se ponavlja dok se ne nauči.

- Moja, ali i dužnost svakog pojedinca jeste da krene od sebe i čini koliko može. Zajedno ćemo napraviti bolji svijet i očuvati divno i pozamašno kulturno nasljeđe. Znanjem se branimo i od stradanja i od zabrana - poručuje Vukovićeva.

Strip o životu i djelu Vuka Stefanovića Karadžića, koji je odštampan u nekoliko primjeraka zahvaljujući opštini Pale, moguće je pogledati u paljanskom Srednjoškolskom centru, a Vukovićeva se nada da će biti dostupan i na drugim lokacijama.

Prema njenim riječima, iza svega velikog što je za ovo malo godina postigla, stajala je isključivo želja i ideja, zbog čega svima poručuje da ne odustaju i da teže ostvarivanju svojih zamisli.

- Kada želite nešto uvijek tražite način da to i ostvarite, kao što je Paulo Koeljo rekao: Kada nešto želimo, čitav kosmos stupa u zavjeru kako bi nam pomogao da to ostvarimo - ističe Vukovićeva.

Njeni dalji planovi su da, prije svega, bude što bolji student i da kroz svoj rad svijetu prikaže srpsku kulturu, ali i da svojim primjerom pokaže mladima da granice ne postoje za one koji žele.

Anđela trenutno u Rusiji živi život o kojem je maštala prije četiri godine.

- Kada živite san - to je poseban osjećaj. Važno je samo da vjerujemo u sebe i budemo svoji, bez obzira na to šta drugi mislili ili govorili o vama - poručuje Vukovićeva.