latinica  ћирилица
20/09/2023 |  09:23 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Dačić: Nema šansi za prijem Prištine u UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nema šansi za prijem Prištine u UN niti naznaka da će doći do promjene stava država članica.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Siguran sam da će pozicija naše zemlje biti ojačana posle Generalne skupštine, jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno - rekao je Dačić, koji u Njujorku učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

On je ocijenio da je pozicija Srbije stabilna i da sve zemlje sa čijim predstavnicima je razgovarao razumiju situaciju u kojoj se našla narušavanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dačić je istakao da predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to što u UN mogu da uđu kao gosti, odnosno predstavnici posmatračke misije sa Kosova i Metohije, ali da oni nisu dio zvanične Generalne skupštine UN, prenio je Tanjug.

On je napomenuo da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra u obraćanju pred Generalnom skupštinom iznijeti precizno sve ono što Srbija misli o pitanjima koja se tiču njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Notu koju je ambasada samoproglašenog Kosova u Briselu poslala svim stalnim predstavnicima zemalja članica EU, a u kojoj se žali na pregovarača EU Miroslava Lajčaka, Dačić je nazvao potpunim promašajem.