latinica  ћирилица
20/09/2023 |  09:40 | Autor: SRNA

Milivojević: Napadi u Mostaru na sve što ima srpski predznak

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je da su na području Mostara vrlo česti napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve, na groblja, kao i na svakoga ko ponese bilo kakva obilježja srpskog naroda ili čak ćirilicu, koja ne može ostati ni na saobraćajnim znakovima u ovom dijelu BiH.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

- Samo u posljednjih godinu dana na području Mostara imali smo više napada na imovinu SPC. U decembru prošle godine devastirana je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja još nije ni obnovljena, na način da su pokidani kablovi kako bi crkva ostala u mraku i kako se ne bi čula zvona - naveo je Milivojević za Srnu.

Milivojević je rekao da je, osim velike materijalne šteta koja je napravila dugoročne posljedice, to bila i jako ružna poruka Srbima na ovom području.

On je ukazao da je, osim ovog slučaja, bilo još niz napada na crkvenu imovinu, ali i na groblja na kojima su ostavljane jezive poruke.

- Zabrinjavajuće je i to što počinioci za ove slučajeve nikada nisu pronađeni i procesurani - istakao je Milivojević.

On je napomenuo da su se u ovoj godini na području Mostara dogodila i dva incidenta kada su napadnuta lica koja su nosila obilježja sa ćiriličnim natpisima.

- U jednom slučaju počinioci napada nisu pronađeni iako se sve dogodilo u Starom gradu u sred bijela dana. Za drugi koji se dogodio u sportskoj dvorani javnost je obaviještena da su neki od napadača identifikovani, a da li su kažnjeni - nije poznato - naveo je Milivojević.

Milivojević je istakao da Srbi u Federaciji BiH iako su konstitutivan narod nisu ravnopravni sa ostala dva, što se ogleda u mnogim segmentima.

 Kada je u pitanju zapošljavanje u državne institucije tu je Srbima pristup gotovo nemoguć. Znamo da su Ustavom zagarantovane kvote koje bi svaki narod trebao popuniti, međutim to se ne poštuje. Od nekih 19 odsto koliko bismo, kada je u pitanju Mostar, trebali imati, Srbi dobiju oko tri odsto učešća - naglašava Milivojević.

On ističe da se na taj način grubo krše i gaze prava srpskog naroda i direktno ugrožavaju egzistencijalna prava.

- Od ukupno 31 ustanove i preduzeća u gradu Mostaru nemamo nijednog rukovodioca iz reda srpskog naroda. U svim tim ustanovama imamo pet članova nadzornih odbora - dodaje Milivojević.

On ističe da u nekim javnim ustanovama nema zaposlen niko od Srba, a da je, prema prošlogodišnjim podacima o zastupljenosti Srba u Gradskoj upravi Mostara, od 493 osobe koje rade u upravi i odjeljenjima samo 24 Srba.

Što se tiče Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/, ministarstava i kantonalnih institucija situacija je još poražavajuća. "Јedina instanca u kojoj se donekle poštuje nacionalni balans i gdje postoji napredak u zapošljavanju srpskog naroda je kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova", dodao je Milivojević.

Milivojević je rekao da prava koja garantuje konstitutivnost naroda, koju su Srbi u HNK dobili tek prije dvije godine, ne mogu ostvariti.

- Kada je u pitanju jezik i pismo, dovoljno je navesti primjer da ćirilica ne može opstati ni na saobraćajnim znakovima, već se državna imovina devastira i uništava kako ćirilica ne bi bila vidljiva - navodi Milivojević.

On napominje da srpska djeca na području Mostara nemaju srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta u osnovnim i srednjim školama.

- Brojni stambeni objekti na području Mostara koji su pripadali Srbima još uvijek, trideset godina nakon rata nisu obnovljeni, tako da su ti ljudi spriječeni da se vrate na svoje. Činjenica da je Saborna crkva u Mostaru jedini veliki vjerski objekat u regionu koji nije obnovljen, takođe, je jasan pokazatelj odnosa prema Srbima, njihovoj imovini i svetinjama na ovom području - istakao je Milivojević.

On je naglasio da je odnos federalne vlasti prema položaju i statusu srpskog naroda ignorantski, te da postoje brojne institucije gdje ne radi niko od Srba niti su zastupljeni u upravljačkim strukturama.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, "učestale napade na povratnike" na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.