latinica  ћирилица
20/09/2023 |  10:46 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Vučićevo izlaganje u UN biće pažljivo praćeno u cijelom svijetu

Izlaganje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje se očekuje sutra biće veoma važno i poruke koje će on uputiti biće vrlo pažljivo praćene u cijelom svetu, izjavila je danas predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Agenda Vučića na ovom događaju koji je najvažniji događaj u godini u svijetu, je veoma pretrpana. On ima razgovor za razgovorom ali se veoma ozbiljno priprema za sutrašnje izlaganje - rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Istakla je da se na ovom događaju uvijek vide spoljnopolitički prioriteti zemlje, ali i šta zemlje imaju da kažu i odnosu na najaktuelnije probleme.

- To je u našem slučaju Kosovo i Metohija ali kao što smo mogli da čujemo i iz izjava Aleksandra Vučića postavlja se i pitanje o uvođenju sankcija Rusiji. To je za sve ostale zemlje tema nad temama, pošto Srbija jedina Evropi nije uvela sankcije Rusiji, pa se uvijek postavlja pitanje kada ćemo to uraditi, zašto nismo i kako mislimo da postanemo član Evropske unije a da ne uvedemo sankcije - navela je premijerka Srbije.

Rekla je da su pritisci na Srbiju veliki i podsjetila da je i Vučić rekao da ne zna koliko ćemo dugo moći da branimo svoje principe, ali da dajemo sve od sebe da se odbranimo.

- Pritisci su veliki ali uspijevamo da vodimo samostalnu spoljnu politiku u skladu sa našim najboljim interesima i međunarodnim principima i da nemamo posljedice u smislu nedolaska stranih investitora, jer oni dolaze a naš kreditni rejting je dobar - rekla je Brnabić.

Ocijenila je da je zasjedanje Generalne skupštine UN veoma važno jer se tu čuju sve poruke koje jedni drugima imaju da upute i SAD i Kina i Evropska unija i Rusija.

- To je forum u okviru koga se za tri ili četiri dana održe sastanci za koje bi bilo uobičajeno potrebno sedam ili osam mjeseci - istakla je ona.