latinica  ћирилица
20/09/2023 |  11:22 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Pećanac: Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo - "crna rupa" Evrope

Najveće srpske povratničke opštine u Federaciji BiH Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo su "crna rupa" BiH i Evrope zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, a da nije pomoći Republike Srpske i Srbije ovim lokalnim zajednicama, Srba u njima ne bi ni bilo, rekao je Srni predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac.
Zgrada opštine Drvar - Foto: RTRS
Zgrada opštine DrvarFoto: RTRS

On je istakao da su u ovim opštinama uslovi života loši, te da se iz Federacije poručuje da Srbi ne treba da žive na vjekovnim ognjištima.

Pećanac je naveo da u mnogim kantonima u FBiH nisu ispoštovana elementarna prava Srba zagarantovana Ustavom, kada je riječ o srpskom jeziku, obrazovanju i školstvu.

Prema njegovim riječima, u Glamoču srpska djeca ni danas ne izučavaju maternji jezik i ćiriličko pismo koje je najsavršenije na svijetu.

- Da nije Republike Srpske i Srbije i njihove pomoći našim opštinama u FBiH, Srba ne bi ni bilo, a svjedočimo svakodnevno da nas je sve manje - rekao je Pećanac.

On je naglasio da Federacija apsolutno ne brine o povratnicima i da je nekome cilj da Srba uopšte nema u FBiH.

- Regionalni putni pravac koji povezuje Drvar i Glamoč u 21. vijeku je makadamski. Nisam optimista da će neko iz BiH i Federacije riješiti ovaj dugogodišnji problem. Samo Republika Srpska i Srbija mogu pomoći da se spoje asfaltom Drvar i Glamoč. Nije to ništa slučajno, to je svjesno razdvajanje srpskog korpusa - smatra Pećanac.

On je ukazao i na brojne probleme srpskih povratnika u Livanjskom polju, ali i u Bihaću, od osnovnih uslova za život kao što su struja, voda i put.

- Godinama Bihać opstruiše aktivnosti na rješavanju problema struje u povratničkim selima - rekao je Pećanac.

On je istakao da srpskim povratnicima treba da pomogne Federacija jer je to njihova obaveza, počevši od ostvarivanja elementarnih ljudskih prava.

- Svojim odnosom prema povratnicima Federacija šalje poruku da mi ne treba da živimo na vjekovnim ognjištima. Srbi u FBiH jedino se uzdaju u Srbiju i Srpsku - poručio je Pećanac.