latinica  ћирилица
20/09/2023 |  11:53 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

U subotu stiže jesen - biće topla

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte jesen će početi u subotu, 23. septembra, u 8.50 časova.
Јesen - Foto: RTRS
ЈesenFoto: RTRS

Јesen će trajati do 22. decembra do 4.27 časova, kada počinje zima.

U subotu ujutru Sunce će biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Na dan početka jeseni Sunce će u Banjaluci izaći u 6.39 časova, a zaći u 18.48 časova, što znači da će obdanica da traje 12.09 časova, a noć 11.51 čas. Obdanica i noć će biti iste dužine u utorak, 26. septembra.

Јesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2023. godine u 38. nedjelji i u tom trenutku proći će 72,88 odsto ove godine.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević rekla je Srni da, za sada, još nema nagovještaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u narednih mjesec dana biti toplije od prosjeka.

Ona je istakla da vremenska prognoza za sada nagovještava da će prvi dan jeseni biti dosta toplije od prosjeka.

Prema njenim riječima, prvi jesenji dani, subota i nedjelja, kada jesen nastupa kalendarski, doći do promjene vremena, uz nešto intenzivnije padavine, pogotovo u subotu poslije podne i uveče kada će doći i do pada temperature.

"To neće dugo trajati, početkom naredne sedmice očekuje se da će se vrijeme proljepšati i narednih mesec dana ne očekujemo značajnije pogoršanje. Biće toplije od prosjeka i uglavnom sa manjom količinom padavina od prosjeka", navela je Đorđevićeva.