latinica  ћирилица
20/09/2023 |  13:05 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija-Srpska; Istorijski dokument (VIDEO)

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o formiranju Palamentarnog foruma, zajedničkog tijela narodne skupštine Srbije i Republike Srpske. Dokument su potpisali predsjednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, a forum će se sastajati najmanje dva puta godišnje i to naizmjenično, u Banjaluci i Beogradu.
Nenad Stevandić i Vladimir Orlić - Foto: SRNA
Nenad Stevandić i Vladimir OrlićFoto: SRNA

Odluka o formiranju ovog međuparlamentarnog foruma donesena je početkom avgusta ove godine na sastanku Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske, što su podržale i dvije vlade na zajedničkoj sjednici.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić istakao je da je ovaj memorandum istorijski dokument, najveći i najozbiljniji i da se danas piše najljepši dio istorije srpskih odnosa.

On je dodao da će ovo tijelo imati najmanje dva zasjedanja godišnje, usvajati akte koje će slati parlamentima Srbije i Srpske.

Prema njegovim riječima, od nastanka Republike Srpske, ovo je i suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisuju Srbija i Srpska.

- On nije usmjeren ni protiv koga, jer nema drugu konotaciju osim saradnje, razvoja, njegovanja zajedničkih vrijednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jednih drugima na zaštiti, kako teritorijalnog integriteta Srbije, tako i dejtonskog integriteta, teritorijalnog kapaciteta i ustavnih nadležnosti Republike Srpske - rekao je Stevandić.

Srbija i Srpska će, dodao je on, prvi put imati zajedničko tijelo, koje će zasjedati i u skupštini Srbije i Srpske, donositi zaključke i preporuke, a imaće i svoj vlastiti poslovnik o radu koji će delegacije da usaglase.

Potpisivanje memoranduma bila je i prilika da Srbija ponovi bezrezervnu podršku Republici Srpskoj.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da Srbija podržava dogovor dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda u BiH i da ne može prihvatiti nametnuta rješenja koja dolaze spolja.

Sa sastanka je upućena i zajednička podrška delegaciji Srbije, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić na zasjedanju Ujedinjenih nacija u Njujorku.