latinica  ћирилица
20/09/2023 |  14:08 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Nović: Slučaj "Zildžić" - krupno bezbjednosno pitanje i slika stvarnog stanja u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Sredoje Nović izjavio je da je pronalazak pištolja i iskaznice ove agencije kod poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salka Zildžića od Granične policije Srbije krupno bezbjednosno pitanje.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

On je za Srnu istakao da je to jedno od veoma krupnih bezbjednosnih, a ne političkih pitanja i da ta činjenica odslikava stvarno stanje bezbjednosti u BiH.

- Svi oni koji govore da je stanje bezbjednosti u BiH dobro mogu da se uvjere u suprotno, jer ako smo došli u situaciju da danas pojedni poslanici ili odbornici u opštinama imaju iskaznice OBA - onda je to samo po sebi veoma opasno - ocijenio je Nović.

On je dodao da to, s druge strane, govori da je ova služba apsolutno bila pod skutima jedne političke partije - SDA i da su njihovi lideri upravljali OBA.

- Oni su tražili i dobijali određena dokumenta koja su im služila za klasične zloupotrebe i obavljanje parapolicijskih i paraobavještajnih poslova, ne samo u BiH, nego i van njenih granica. Takvi dokumenti služili su im i prilikom putovanja u druge zemlje u kojima su se predstavljali da su radnici OBA - ukazao je Nović.

Napominjući da pretpostavlja da je to dodijeljeno u vrijeme bivšeg direktora Osmana Mehmedagića i ranijeg rukovodstva OBA, Nović je rekao da današnje rukovodstvo OBA mora ozbiljno da se pozabavi tim pitanjem i dođe do tajnih spiskova na kojima vrlo jasno piše kome su sve dodijeljivane iskaznice ove obavještajne službe.

Ukoliko bi se ti podaci objelodanili, istakao je on, onda bi bilo utvrđeno da postoji "dobar vod vojske" koji ima takva dokumenta.

- To je ono što BiH čini nesigurnom, nebezbjednom i ono zbog čega se iz Republike Srpske stalno protive i ukazuju da na nivou BiH mora biti uspostavljen red, da se mora poštovati zakon i da galama i vika s jedne strane neće utišati stvari na drugoj strani - poručio je Nović.

Portal Kliks saznaje da su kod Zildžića pripadnici Granične policije Srbije pronašli pištolj i počasnu iskaznicu OBA, te da nije poznato otkud u njegovom posjedu takav dokument, ko mu ga je izdao i zašto s obzirom na to da je riječ o političaru.

Zildžić je uhapšen pri ulasku u Srbiju na Graničnom prelazu Bajina Bašta i trenutno je u pritvorskoj jedinici u Užicu, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor. On je za pištolj imao dozvolu, ali ga, prema propisima, nije mogao unijeti u Srbiju.