latinica  ћирилица
20/09/2023 |  15:28 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Kojić za Radio Srpske: Neće proći pokušaj prenosa nadležnosti

Nakon što je usvojen prijedlog poslanika SDA i DF da se sutra održi hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne spupštine BiH čija bi jedina tačka dnevnog reda bila "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska", poslanik SNSD-a u ovom domu Milorad Kojić istakao je u izjavi za Radio Republike Srpske da ne postoje razlozi za sazivanje hitne sjednice o ovoj temi i da je samo u toku ove godine zabilježeno više napada na Srbe u Federaciji BiH, nego na Bošnjake u Republici Srpskoj.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

- Inicijativa poslanika iz SDA i DF je jednostrana. Pokušavaju na stub srama staviti policiju Republike Srpske. To neće dobiti podršku poslanika SNSD-a i koalicionih partnera a, vjerujem, ni opozicije iz Republike Srpske. Ovo je pokušaj da se prenese određena nadležnost na nivo BiH, jer oni u prijedlogu zaključaka traže da se uspostavi nekakavo tijelo na nivou BiH koje bi koordinisalo pitanje rada policija entiteta, u smislu etničke zastupljenosti, što je vanustavno - rekao je Kojić.

Kojić je istakao da većina njihovih tvrdnji o ugroženosti Bošnjaka nije tačna, kao i ni tvrdnja o nedovoljnoj nacionalnoj zastuljenosti Bošnjaka u institucijama. Dodao je da je u FBiH situacija povodom zastupljenosti i zapošljavanju Srba neuporedivo gora, jer ih je sve manje u tom entitetu.

- Iznijećemo na sjednici sve podatke o ljudima, Srbima, koji su doživljavali različite oblike torture i pokušaje da im se oduzme imovina u drugom entitetu. Ako već žele hitnu sjednicu, za šta ne postoje razlozi, imaće i punu informaciju o torturi nad Srbima u Federaciji BiH - rekao je Kojić.