latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:14 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Radmanović: Nedopustivo što o zakonu o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da je jedna od bitnih primjedbi što o Prijedlogu zakona o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva BiH kao institucije zadužene za spoljnu politiku.
Nebojša Radmanović - Foto: SRNA
Nebojša RadmanovićFoto: SRNA

Radmanović je rekao da je donošenje zakona o spoljnim poslovima vrlo složena problematika u svim zemljama u svijetu a pogotovo u složenoj zemlji kao što je BiH.

- Nije slučajno da mi 20 godina nismo uspjeli da usvojimo ovaj zakon i dobro je što je to pitanje pokrenuto - ocijenio je Radmanović.

On je dodao da ne može reći da li je dobro što je ovaj zakon pokrenuo i utvrdio kao prijedlog Savjet ministara za Parlamentarnu skupštinu i da mu se čini da su prebrzo to pročitali.

- U pojedinostima ima puno primjedbi na ovaj zakon. Za sada nakon Ustavnopravne komisije prošao je ustavni osnov jer nema razloga da se obori ustavni osnov s obzirom da on postoji, ali tek nakon sjednica klubova reći ćemo konkretnije primjedbe i iznijeti ih na sutrašnjoj sjednici - najavio je Radmanović.

Radmanović je istakao da nije optimista da će biti pozitivno mišljenje o tom zakonu.

- Trebalo je pitati Predsjedništvo BiH šta misli o ovakvom Nacrtu zakona jer je Predsjedništvo najviši organ u BiH koji isključivo odlučuje o spoljnoj politici, a ne pitati njih šta misle o zakonu izgleda mi blago rečeno čudno - ocijenio je Radmanović za Srnu.

On je ukazao da u ovom momentu nema nikakvog stava Predsjedništva BiH o ovom zakonskom prijedlogu i da bi se moglo desiti da bude usvojen, što nije dobro.

- Ima Predsjedništva u samom zakonu, a treba biti i drugih organa koji dovoljno nisu zastupljeni, a Predsjedništvo bi moralo imati mišljenje o ovom zakonu, a nema ga - konstatovao je Radmanović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće sutra sjednicu na kojoj bi trebalo da u prvom čitanju bude razmotren Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH čiji je predlagač Savjet ministara.