latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:17 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Nema saglasnosti političkog Sarajeva za zaštitu domaće proizvodnje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da nema saglasnosti ni podrške političkog Sarajeva zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Minić je istakao da ne može biti zaštite od prekomjernog uvoza ako na nivou zajedničkih institucija BiH nema spremnosti za kompromis.

- Ako imamo nekoga ko nije spreman na kompromis da ide gasovod ispod rijeke Drine i da se radi Hidroelektrana Buk Bijela, onda ne znam kako će taj neko biti za to da poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj imaju bilo kakvu zaštitu ili pogodnost -  rekao je Minić nakon sastanka u Bijeljini sa semberskim poljoprivrednicima.

Minić je naveo da se ne može uticati na prekomjerni uvoz svega u BiH i ocijenio da su poražavajući podaci o tome koliko se uvozi kukuruza, pšenice i mesa.

On je dodao da je na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima razgovarao o pripremi jesenje sjetve i podsticajima za narednu godinu, te naglasio da je čuo dobre prijedloge.

- Moramo predvidjeti takav budžet da poljoprivredna proizvodnja bude održiva i da imamo izvjesnost u toj proizvodnji - ocijenio je Minić.

Za podsticaje u mljekarstavu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je rekao da bi ubuduće trebali da budu po grlu, kako bi se izbjegle eventualne malverzacije i naveo da je do sada popisano više od 92 odsto, odnosno 32.000 muznih grla.

- To je dodatnih 10 miliona KM za mljekare, koji će biti isplaćeni po grlu i ako vidimo da je taj model efektivniji, korektniji i manje podložan eventualnoj malverzaciji, sigurno da ćemo taj model primijeniti - naveo je Minić.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, on je najavio da će do kraja sedmice resorno ministarstvo donijeti rješenje kojim će na tri mjeseca zabraniti unos svinja na mjestima javljanja bolesti i eutanazije.

- S ponosom ističem da smo prvi u regionu dozvolili devet načina konzumacije mesa i interventnim otkupom spasili 7.500 najkvalitetnijih i zdravih svinja, a uz mogućnost provoza iz ugroženog područja spasili još 5.000 svinja - rekao je Minić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice" Savo Bakajlić zahvalio je Miniću i resornom ministartsvu za spremnost da u dogovoru sa domaćim proizvođačima hrane pokušaju naći najbolji način da se pomogne poljoprivrednicima, naročito uoči jesenje sjetve u proizvodnoj godini za koju se rekli da je katastrofalna.

- Svi smo optimisti i razgovaraćemo kad god bude trebalo da bi se zajedničkim snagama sačuvala poljopriredna proizvodnja - rekao je on.

Bakajlić je naveo da je potrebno podići podsticaj na 800 KM po hektaru, pojednostaviti obaveze u vezi sa porezom na dohodak, a naročito na nivou zajedničkih institucija BiH obezbijediti zaštitu domaće proizvodnje i uvođenje takozanog plavog dizela.

- Uvoz je uništio poljoprivrednu proizvodnju u BiH - dodao je Bakajlić.