latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:29 | Autor: SRNA

Suđenje za Dobrovoljačku: Svjedok udaran po glavi kada je zaustavljena kolona ЈNA

Svjedok Tužilaštva BiH Darko Sejmanović danas je na suđenju za zločine nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine ispričao da je udaran po glavi kada je kolona zaustavljena.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Sejmanović je naveo da je tada bio na odsluženju vojnog roka u Sarajevu i da je bio u auto-transportnom bataljonu, te da je tog 3. maja njegova jedinica bila u Lukavici kada su dobili naređenje da krenu kako bi izveli pripadnike Druge vojne oblasti iz komande u Sarajevu.

- Kolona od 20, 22 vozila... Naređeno je da zavrnemo cerade, da se vidi da nema ništa u kamionima. Rekli su da je sve dogovoreno - rekao je svjedok, dodajući da su u koloni bila i vozila UNPROFOR-a.

Sejmanović je naveo da je putem vidio naoružane ljude u uniformama, djelimično uniformisane i civile, kao i obilježja ljiljana i zelene beretke.

On je ispričao da su u njegov kamion utovarene knjige i arhiva, prenosi Birn.

- Bio je gospodin /Alija/ Izetbegović sa kćerkom. Pričao je sa generalnom /Milutinom/ Kukanjcem. S njima su bili pripadnici UNPROFOR-a - prisjetio se Sejmanović.

On je naveo da je kolona zaustavljena i da su im prišla naoružana lica i tražila da predaju oružje.

- Pričali su i da su se dva transportera UNPROFOR-a okrenula i otišla - rekao je Sejmanović i dodao da im je tada naređeno da legnu na zemlju.

On je ispričao da je u strahu zaboravio da preda bombu koja mu je bila na pojasu i da je "jedan" to vidio i počeo da mu psuje.

- Zamotao je opasač oko ruke i udarao me s tim opasačem na kojem je bila bomba i fišeklija - prisjetio se svjedok, dodajući da mu je krv tekla iz glave i da i danas ima ožiljke.

Sejmanović je rekao da su odvedeni u fiskulturnu salu, gdje ih je čuvala vojska i policija.

Svjedok je ispričao i da su vođeni na ispitivanje i da su se neki oficiri vraćali pretučeni, ali i da se neki nisu ni vratili.

On je naveo da su sutradan otišli za Lukavicu, kao i da je kasnije imao zdravstvenih problema zbog, kako su ljekari zaključili, stresa koji je doživio prilikom zarobljavanja.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Branioci su svjedoka ispitivali u vezi sa navodima da je u FIS-u bilo policije, napominjući da je u istrazi rekao da ih je policija popisala, a da su u salu poslije ulazila lica u uniformama, djelimično uniformisani i u civilnoj odjeći, što je svjedok potvrdio.

Suđenje će biti nastavljeno 4. oktobra.