latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:50 ⇒ 17:54 | Autor: TANЈUG

Oštar protest Poljske zbog komentara Zelenskog

Ministarstvo inostranih poslova Poljske pozvalo je ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsjednika Vladimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN.
Vladimir Zelenski  (Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Vladimir Zelenski (Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Zamjenik ministra inostranih poslova Poljske Pavel Јablonski prenio je snažan protest poljske strane protiv izjava koje je juče iznio predsjednik Vladimir Zelenski na Generalnoj skupštini UN navodeći da su neke zemlje EU glumile solidarnost indirektno podržavajući Rusiju - saopšteno je iz MIP Poljske.

Navodi se da je Јablonski takođe rekao ambasadoru Vasilu Zvariču da pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima "nisu odgovarajuće metode rješavanja sporova između dvije zemlje". 

Zelenski je u svom obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev "vrijedno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

Insistirajući na potrebi da zaštite domaća tržišta, Poljska, Slovačka i Mađarska su u petak objavile sopstvene limite na uvoz ukrajinskog žita neposredno nakon što je Evropska komisija odlučila da ne proširi zabranu uvoza na pet istočnoevropskih zemalja članica Evropske unije.