latinica  ћирилица
20/09/2023 |  18:17 ⇒ 18:17 | Autor: SRNA

Petković: Hitna sjednica politikantski potez

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je Srni da je zakazivanje hitne sjednice ovog doma na kojoj bi trebalo da se raspravlja o napadima na Bošnjake u Republici Srpskoj politikantski potez opozicije i da ta tema nije u nadležnosti parlamenta BiH, jer o bezbjednosti vode računa entitetske, odnosno kantonalne policije.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- To nije ozbiljna priča i tema jer nije uopšte nadležnost Predstavničkog doma, nego ministarstava unutrašnjih poslova koji treba da brinu o bezbjednosti svih građana - naglasio je Petković.

On je napomenuo da predlagači koji su tražili hitnu sjednicu nisu naveli o kojim incidentima je riječ, dodavši da to nije pravilo nego pojedinačni incidenti.

- U Republici Srpskoj sigurno nema sistemskog ograničavanja ili sistemskog ugnjetavanja povratnika bilo koje nacionalnosti, a pojedinačnih incidenata je uvijek bilo, kao i što ih ima možda još i više u Federaciji BiH, prije svega, nad srpskim povratnicima - naglasio je Petković.

On je dodao da su to teme o kojima treba razgovarati i to na nivou vlada entiteta ili kantona, a možda i na nivou Savjeta ministara, da se treba pomoći povratnicima, pružiti im, prije svega, zaposlenje i zaštitu.

- Bezbjednost povratnika nije ni na koji način ugrožena u Republici Srpskoj jer nikada nisam ni kao poslanik ni kao potpredsjednik Narodne skupštine Srpske imao bilo kakve predstavke ni pojedinačne ni od grupe građana koji su tvrdili da im je bezbjednost ugrožena - naveo je Petković, ističući da sistemskog ugrožavanja nije bilo.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputili su poslanici SDA Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Šerif Špago, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, poslanici DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, te poslanici NES-a Elvisa Hodžić i Јasmin Emrić.

Kao razlog za sazivanje hitne sjednice, oni su naveli "učestale napade na povratnike na području Republike Srpske".