latinica  ћирилица
20/09/2023 |  18:43 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Atmosferom linča Sarajevo popunjava nedostatak dokaza u optužnici protiv Dodika (VIDEO)

Atmosferom linča koju kreira u javnosti, Sarajevo nastoji da popuni nedostatke optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Bijeg iz BiH, nove optužnice, pritvor zbog ponavljanja krivičnog djela sve je to spin federalnih medija, u službi Tužilaštva BiH i Kristijana Šmita.

Branilac predsjednika Srpske Goran Bubić naglašava da je cilj da lažiraju sliku da postoji krivično djelo za koje se Dodik tereti.

Posljednjim medijskim spinom Sarajevo pravi odstupnicu Tužilaštvu za pritvor predsjednika Srpske. Uoči sjednice Narodne skupštine na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude i Zakon o nepokretnoj imovini, raspisali su se mediji u FBiH. Izgleda da bi najviše voljeli kada bi predsjednika Republike sklonili sa političke scene. Tako već nagađaju da bi potpisivanje ukaza o stupanju na snagu zakona značilo ponavljanje krivičnog djela, pa gle čuda, Dodik mogao biti i pritvoren.

Bubić kaže da se stvara neviđena atmosfera linča.

- Meni ovo liči na inkviziciju koja je ovdje instrument pritiska na sud - ističe Bubić.

Zakon o nepokretnoj imovini pred poslanike će treći put, jer je prethodna dva suspendovao Kristijan Šmit, a Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Zbog istrajnosti Srpske da institucionalno zaštiti imovinu, Šmit je krivičnim djelom proglasio nepoštovanje njegovih odluka. Na osnovu toga, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv predsjednika Srpske.

Za branioca predsjednika pritisci da se uhapsi Dodik pokušaj su da se popuni "šupljina" u optužnici i nasilno kreira glavni uslov za pritvor - krivično djelo.

- Pravno ne egzistira krivično djelo koje se stavlja na teret. Ne egzistira iz dva razloga - jer nemamo ustavnog zakonodavca predstavljenog u visokom predstavniku, a nemamo ni pesonalno visokog predstavnika jer Šmit nije visoki predstavnik - jasan je Bubić.

Novi zakon o nepokretnoj imovini potvrdiće da je imovinu na teritoriji Republike Srpske njena svojina, a svaki udar na imovinu ili predsjednika Republike, put je kao samostalnosti Srpske, jasan je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

- Ukoliko ne želite da poštujete dogovor dva entiteta, tri naroda, ukoliko kršite Dejtonski sporazum, a zakone ne donose parlamenti, koji su zato nadležni po Venecijanskoj komisiji, nego neimenovani stranac, treba da znate da će se Srpska protiviti ugnjetavanju. Odgovor iz Srpske je svima poznat. Ne možete hapsiti predsjednika i otimati imovinu, ali možete pokušati i na taj način dovesti do nezavisnosti Srpske - kaže Stevandić.

Zbog osporavanja prava na imovinu i na život građana Srpske, adekvatan odgovor na postupke nelegitimnog Kristijana Šmita priprema Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Glavni pravobranilac Milimir Govedarica rekao je da takozvani visoki predstavnik, odnosno OHR nastavlja da krši međunarodno pravo, a samim tim i civilizacijsko pravo jer se osporavanjem prava na imovinu osporava i pravo na život.

- Zamislite domaćina koji je sa precima stvarao imovinu. Kada želite da mu uzmete tu imovinu, oduzimate mu i život. Naša javnost treba da shvati da je pokušaj oduzimanja imovine koja pripada Republici Srpskoj, zapravo pokušaj oduzimanja života građanima Srpske - kaže Govedarica.

Intenzivnu medijsku manipulaciju kojom bi se podstaklo hapšenje predsjednika Srpske, pokrenuo je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez, pričom da Dodik planira bijeg iz BiH. No, plan je propao kada je Helezove tvrdnje demantovala OBA. Na inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Staše Košarca provjerili su istinitost Helezovih tvrdnji.

- Od rukovodstva OBA BiH dobio sam informaciju da su netačne informacije ministra Heleza i da ne postoje obavještajni podaci o navodnom bijegu predsjednika Milorada Dodika, kako to javno tvrdi aktuelni ministar odbrane BiH. Od njega očekujem da se javno i lično izvini Dodiku - rekao je Košarac.

Nametnutim rješenjima u Srpskoj i BiH protivi se i Srbija. Predsjednik Parlamenta Srbije Vladimir Orlić ukazuje na važnost dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma.

- Dobro je poznat stav Srbije - uvijek smo spremni da podržimo sve što dolazi kao rezultat dogovora dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda, ali nikada ne možemo da prihvatimo bilo kakvo nametanje rešenja koja dolaze spolja - kaže Orlić.

Iz navodno provjerenih sarajevskih krugova, u medijima se pojavila i informacija da se protiv predsjednika Srpske spremaju još dvije optužnice. Ne sjedni skrštenih ruku ni Republika Srpska.