latinica  ћирилица
20/09/2023 |  18:51 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Komšić: Nema mira dok BiH ne dobije podršku protiv onih koji produbljuju etničke podjele

Na Zapadnom Balkanu ne može biti mira dok BiH ne dobije podršku Ujedinjenih nacija protiv onih koji produbljuju etničke podjele u BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN.
Željko Komšić - Foto: Ustupljena fotografija
Željko KomšićFoto: Ustupljena fotografija

Komšić je optužio Srbiju i Hrvatsku da vrše udar na suverenitet BiH i da im u podjeli BiH pomažu i pojedini članovi međunarodne zajednice.

On je upozorio da je jedna od susjednih zemalja BiH, aludirajući na Hrvatsku, odbacila presudu Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi upravo na građanska i demokratska načela, a ponašanje Andreja Plenkovića uporedio sa Vladimirom Putinom.

- Ukoliko UN žele sačuvati mir na Zapadnom Balkanu onda trebaju podržati one koji nisu pokazili demokratska načela, nisu počinili genocid, nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, nisu uništavali živote ljudi, svetinje. Ukoliko takva podrška izostane onda odgovornost za destabilizaciju nije na nama koji nećemo skrštenih ruku posmatrati novi pokušaj uništenja BiH - rekao je Komšić.