latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:09 ⇒ 23:42 | Autor: RTRS

Nova provokacija Šmita - u Potočarima zaprijetio primjenom tzv. bonskih ovlašćenja (VIDEO)

Nove provokacije Kristijana Šmita. Došao je u Memorijalni centar u Potočarima i, iako bez legitimiteta visokog predstavnika, poručio da je nametnuo izmjene Zakona o centru kojim će biti formiran Institut za nauku i obrazovanje.
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

Najavio je i "uspostavljanje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije", ali i zaprijetio tzv. bonskim ovlašćenjima.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Srpske pitaju da li to znači da je procesuiranje ratnih zločina završeno i šta je sa zločinima počinjenim nad srpskim narodom, ali i onima koji su ih počinili.

Šmit nametnuo je izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim će formirati "institut za nauku i obrazovanje".

- Mi se moramo suočiti sa poricanjem revizionizmom i iskrivljivanjem istine koji su utvrdili domaći i međunarodni izvori - rekao je Šmit.

I dok se Šmit poziva na revizionizam, sam pokušava da prekraja istoriju nametnutim izmjenama zakona o Memorijalnom centru u Potočarima, poručuju iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Kažu da Šmit koristi ovaj centar za obračun sa Srbima i u tome ima podršku Bošnjaka, jer svaki napad na Republiku Srpsku kreće iz Srebrenice.

- Na ovaj način oni pokušavaju da stave u sjenku izvještaj međunarodne komisije Gideona Grajfa koju je formirala Vlada Republike Srpske, gdje se jasno i nedvosmisleno kaže da u Srebrenici nije bilo genocida. Oni pokušavaju na taj način da ubiju istinu, prekroje istoriju i naprave onako kako njima odgovara - kaže Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

A dok je danas najavljivao nove odluke, spomenuo je Šmit da ih ima još u otvorenoj ladici - šta se krije u njoj, nije pojasnio. Ono što je još najavio je "pravljenje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije". Nije se libio ni da se pozove na tzv. bonska ovlašćenja, ukoliko navedeno ne bude moguće donijeti kroz parlamentarnu proceduru.

Srbi pitaju šta sa zločincima, ali i zločinima počinjenim nad Srbima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Viktor Nuždić kaže da se opravdano može postaviti pitanje da li se ovim stavlja tačka na procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

- Da li je Srbima poslata jasna poruka da za zločin nad njima niko neće odgovarati? Mnogobrojni zločini nad Srbima nisu procesuirani, prošlo je već 30 godina... Šta ćemo sa licima, u koji registar će ući lica koja su i preminula u međuvremeni, a evidentno je da su činili najbrutalnije zločine nad Srbima - pita Nuždić.

Mnogi su nad Srbima počinili najbrutalnije zločine, a za njih nikada nisu odgovarali. Podsjećamo, upravo takve branio je i sam Šmit. Podsjetimo na pisanje portala RBB onlajn iz 2007. godine u kojem navode da se kao državni sekretar zalagao za rehabilitaciju i očuvanje nacističkih heroja. Usprotivio se prijedlogu da se ime Vernera Moldersa, nacističkog pilota ukloni sa vojnih objekata, pod određenim izgovorom.

Podsjećamo i da je bivši izraelski premijer Šimon Peres odbio da primi nagradu HSS, jer se ova njemačka fondacija, čiji je potpredsjednik Šmit, godinama finansirala novcem iz nacističkog nasljeđa. Ovo su podaci koji su isplivali u javnost, u kojoj svojim potezima prema srpskom narodu i njihovoj zemlji, Šmit, svakodnevno, jasno pokazuje svoje pravo lice.