latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:16 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Pohod njemačkih turista na Banjaluku - nakon Šmita, stigla i Doris Pak

Pohod njemačkih turista na Banjaluku. Nakon Kristijana Šmita Banjaluku je posjetila i bivši njemački evroparlamentarac, javnosti dobro poznata, Doris Pak. I ona se, kao i Šmit, odlučila da posjeti banjalučki samostan "Marija Zvijezda".
Doris Pak - Foto: RTRS
Doris PakFoto: RTRS

Banjaluka posljednjih dana bilježi "najezdu" njemačkih turista. Prvo je turista Kristijan Šmit bez ikakve najave bio u posjeti banjalučkom samostanu "Marija Zvijezda". Došao u tajnosti, hvalio se da su ga pozdravljali građani u blindiranom automobilu. Da je riječ o privatnoj posjeti, potvdio je i njegov domaćin biskup banjalučki Franjo Komarica.

- Čovjek je došao kao vjernik, jer je čuo za "Mariju zvijezdu" i ovaj centar, kao i naši prijatelji iz EU. Ko god dođe u Kuću susreta, mi ga primimo, kao i predstavnike medija i svakoga drugoga - rekao je biskup Komarica.

Da li se ispovjedio i zbog nepoštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u tajnosti, jer se grijesi javnosti ne otkrivaju. Na istu adresu kao i Šmit došla je i bivši poslanik Evropskog parlamenta, Doris Pak. Uoči Međunarodnog dana mira, Pakova za privatnu posjetu nije mogla izabrati bolje mjesto od Republike Srpske, jer je Srpska uvijek za mir i dijalog.

- Јa ovdje nisam samo kao turista, već kao prijateljica svih građana i naroda, koji ovdje žive. Željela bih i zauzimam se za to, da svi u BiH i u EU, mogu živjeti zajedno - rekla je ona.

I živjeli bi svi narodi u miru, da njemački turista Šmit ne pokušava da unese sjeme razdora. Na pitanje da se se mir za tri naroda može postići i održati ako stranac nameće zakone, Pakova je odgovorila:

- Pogledajmo ko je bio protiv kad se donosila odluka o visokom predstavniku - Kina i Rusija. Svi ostali su bili za. Ako domaći političari ne rade svoj posao, mora neko posegnuti za određenim postupcima za funkcionisanje zemlje.

Pitali smo i Šmita, koji je danas boravio u Srebrenici, da li je moguće da bilo ko koristi rječnik ulice kojim se poslužio kada je izvrijeđao rukovodstvo Republke Srpske, ali i sve Srbe, poredeći ih sa životinjama u cirkusu.

- Ne, nisam mislio na to! Mislio sam na dječiji vrtić - kaže Šmit.

I opet se upleo u sopstvenu mrežu. U vrtićima su naša djeca, a ne životinje. Kako god, ostaje pitanje kako to da u roku od samo tri dana, i to u vrijeme orkestiranih napada i pritisaka na Republiku Srpsku, njen najveći grad posjete dvoje njemačkih državljana i bivših političara te zemlje.