latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:24 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Kako je i kome Osmica dijelio službene legitimacije? (VIDEO)

Pronalazak pištolja i službene legitimacije Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH kod poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salka Zildžića, prilikom prelaska granice sa Srbijom potvrđuje da je pod rukovodstvom Osmana Mehmedagića Osmice OBA djelovala i radila po direktivama SDA.
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

Zildžiću je, zbog pokušaja prelaska granice s pištoljem i 15 metaka, određen jednomjesečni pritvor po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu.

A hoće li zbog teškog krivičnog djela Osmica bar na informativni razgovor?

Aferama lažna diploma, nezakonito prisluškivanje, ometanja istraga i nezakonitog izuzimanja dokaza, poznatijeg kao "afera pošta" itd. do juče prvi obavještajac BiH, Osman Mehmedagić Osmica može da pripiše i teško krivično djelo, nezakonitog izdavanja službene isprave. Na počasnu iskaznicu OBA pravo imaju penzionisani pripadnici ove agencije, što Zildžić nije. Postavlja se pitanje koliko je ovakvih isprava i kome Osmica dodijelio.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić zatražio je od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

- Čim sam dobio informaciju o zloupotrebi službene legitimacije, poslao sam dopis svim policijskim agencijama koje se nalaze u nadležnosti Ministarstva da hitno urade reviziju svih legitimacija i do kraja mjeseca obavijeste o učinku revizije. Isto tako je potrebno da me obavijeste ukoliko nije bilo zloupotreba, jer na taj način direktori tih agencija preuzimaju dio odgovornosti na sebe - rekao je Nešić.

Ko je sve, osim Salka Zildžića, tuzlanske perjanice SDA, agent tajne službe po volji iste partije, samo Osmica zna. Federalni mediji pominju i osobe iz kriminalnog miljea poput Elvisa Keljmendija. Opasno bezbjednosno pitanje, na koje decenijama ukazujemo, poručuju zvaničnici Srpske.

Osim na krivičnu odgovornost Osmice kao kreatora tajne službe za potrebe SDA, stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da je ovo dokaz ozbiljnog udara na ustavni poredak BiH, koji ne traje od juče.

- Oružje i značka OBA su signal izvođenja specijalne operacije na tlu Srbije. Znamo od 2016. kada je pokrenut obavještajni prodor Ušće, da su već postojali uhodani mehanizmi i obavještajne trase. Nema informacija da li se vodi sličan obavještajni rat, ali majstor borilačkih vještina ne bi bio zanimljiv da je izolovan slučaj - kaže Galijašević.

Galijašević ponavlja da unutar OBA određene strukture i pojedinci djeluju kao muslimanska tajna policija i ukazuje da smjena Osmana Mehmedagića nije dovoljna. Potrebno je prečašljati službu i eliminisati njegove saradnike.