latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:42 ⇒ 21/09/2023 | 10:07 | Autor: RTRS

Otvoreni Dani Srpske u Srbiji; Veze nikad jače i bolje (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je večeras otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dani Srpske u SrbijiFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Manifestaciju, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, otvorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Otvaranju su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te drugi visoki predstavnici Srpske i Srbije, ministara u dvije vlade, pokrajinske Vlade, vojske i policije, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se sedmodnevnim programom manifestacije Dani Srpske u Srbiji želi poslati poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju, narodnu i državnu politiku, škole i univerzitete gdje je širenje znanja bez granica i vaspitavanje mladih u svetosavskom duhu garancija budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i rasejanju.

Dodik je u obraćanju istakao da su Srbi jedinstven narod kojem velike sile nisu dozvolile da živi u jednoj, jedinstvenoj državi.

Cvijanovićeva je poručila da je, u ovim izazovnim vremenima, važno da Republika Srpska i Srbija ostanu stabilne i ojačaju svoju poziciju, kao i međusobnu saradnju.

Brnabićeva je istakla da manifestacije poput ove imaju za cilj da dodatno približe i ojačaju nerskidive veze srpskog naroda sa obje strane Drine.

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop jegarski Nektarije, koji je otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji prisustvovao u ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, rekao je da je Republika Srpska nastala u nezamislivoj egzistencijalnoj agoniji i da je bezuslovno obavezana da bude majka i garant slobode svih njenih žitelja, jer joj je identitet utemeljen na svetosavskom vrijednosnom sistemu.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Programi jedanaeste manifestacije Dani Srpske u Srbiji, nastavljaju se u četvrtak, 21. septembra, u Beogradu i Novom Sadu, a u narednim danima i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji održava se u 11 gradova Srbije od 20. do 26. septembra, kada će širom Srbije biti predstavljeni svi krajevi Republike Srpske.

Prema programu manifestacije, u Beogradu će u četvrtak, 21. septembra, na Fakultetu dramskih umetnosti biti prikazani filmovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci koje je podržao Audio-vizuelni centar Republike Srpske, i to "Guguto Memeto", "Očevina", "Kad zaboraviš juli" i "Dom kulture".

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Istog dana u Novom Sadu Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće "Enciklopediju Republike Srpske" u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti - ogranak u Novom Sadu, a u utorak, 26. septembra, u prostorijama ogranka SANU u Nišu.

Edicija "Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske", u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, biće promovisana u subotu, 23. septembra, u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici i u ponedjeljak, 25. septembra, u Čačku na Agronomskom fakultetu.

U okviru ovogodišnje manifestacije u petak, 22. septembra, u Narodnom muzeju u Kruševcu biće prikazana izložba "Koncentracioni logor Јasenovac 1941. godine" koja će moći da se vidi do 6. oktobra.

U Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu u petak, 22. septembra, istoričar i predsjednik Društva "Sveti Sava" Ljubodrag P. Ristić govoriće o ulozi tog društva u očuvanju srpske kulture i tradicije nekad i sad, a profesor Aleksandar Milanović o Povelji bana Kulina kao najstarijem spomeniku srpskog narodnog jezika i simbolu srpske kulture.

Prvi put na ovoj manifestaciji predstaviće se Gradsko pozorište Gradiška u četvrtak, 21. septembra, u novosadskom Kulturnom centru predstavom "Miropomazani" prema tekstu Zorana Todorovića, u režiji Slobodana Perišića.

U Kragujevcu, u najstarijem srpskom pozorištu Knjaževsko-srpskom teatru, istog dana glumica iz Trebinja odigraće monodramu "Јefimija, Јelena Mrnjavčević" po tekstu Zvonimira Kostića i u režiji Željka Miloševića.

U Kraljevačko pozorište, u petak, 22. septembra, stiže Banjalučko studentsko pozorište sa duodramom "Nakon predstave" Zorana Kostića, u režiji Elene Trepetove Kostić, koja i igra u predstavi zajedno sa svojom kćerkom Nadeždom Z. Kostić.

U Kruševačkom pozorištu u subotu, 23. septembra, biti odigrana predstava "Sedmi dan" koju je po romanu Gorana Vračara dramatizovao i režirao Aleksandar Lazić.

Јelena Vujanović, dobitnica nagrade "Izvor" za najljepšu pjesmu o zavičaju i urednik "Žrnova" Duško M. Petrović govoriće svoju poeziju o temi "Na Drini granica k`o posred srca" u Biblioteci "Miloš Trebiljac" u Bajinoj Bašti u subotu, 23. septembra.

Bajina Bašta imaće i koncert muzičkog sastava "Katera" iz Istočnog Sarajeva koji predvodi jerej Vidak Vujadinović, u ponedjeljak, 25. septembra.

Popularna banjalučka Etno-grupa Trag, predvođena Valentinom Milekić Kovačić, imaće koncerte u tri grada Vojvodine - Zrenjaninu 22. septembra, Subotici 23. i Somboru 24. septembra.

Banjalučka muzička grupa One tri imaće koncert u Čačku 25. septembra u tamošnjem Kulturnom centru, a niškoj publici će podariti i svoj muzičko-dramski program u okviru svečanog zatvaranja manifestacije Dani Srpske u Srbiji.