latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:45 ⇒ 19:46 | Autor: RTS

Preminuo Nikola Mirkov, dugogodišnji direktor RTS-a

Preminuo je dugogodišnji direktor Radio-televizije Srbije Nikola Mirkov.
Nikola Mirkov - Foto: RTS
Nikola MirkovFoto: RTS

Nikola Mirkov je rođen u Beogradu 1947. godine. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta počeo je da radi u Radio Beogradu – najprije kao novinar, a potom kao urednik "Novosti dana", "Dnevnika" i "Radioskopa".

Istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu.

Za urednika "Programa 202" izabran je 1979. godine, a tri godine kasnije prešao je na televiziju na mjesto urednika Zabavno-rekreativnog programa.

Ubrzo se vratio Radio Beogradu i krajem 1985. imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda. Od maja 1990. do avgusta 1991. bio je direktor Radio Beograda.

Tada je sa nekoliko najbližih saradnika smijenjen iz političkih razloga i prinuđen da napusti RTS, a ubrzo i zemlju zbog pritisaka i progona.

Nakon tri godine, vratio se u zemlju i radio kao slobodni novinar u "Medija centru". Za slovenački list Delo pisao je prikaze najznačajnijih domaćih knjiga.

U julu 2001. nakon devet godina vratio se u RTS na mjesto urednika Kulturno-umjetničkog programa. Godine 2006. prvi put je izabran za direktora Televizije Beograd.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a izabran je u oktobru 2013. godine, nakon smrti Aleksandra Tijanića. Vodio je kuću do maja 2015. godine, kada je za novog direktora izabran Dragan Bujošević.

Osnivač je Galerije RTS-a, pokretač "Kulturnog dnevnika", "Malog dnevnika" namijenjenog djeci i dokumentarnog serijala "Zaboravljeni umovi". Do prije nekoliko mjeseci, dok ga bolest nije spriječila, bio je predsjednik Savjeta za likovno stvaralaštvo i Izdavačkog odbora RTS-a.