latinica  ћирилица
20/09/2023 |  20:22 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Cicović: Samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se sedmodnevnim programom manifestacije Dani Srpske u Srbiji želi poslati poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju, narodnu i državnu politiku, škole i univerzitete gdje je širenje znanja bez granica i vaspitavanje mladih u svetosavskom duhu garancija budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i rasejanju.
Mlađen Cicović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Mlađen CicovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Cicović je istakao da je jedanaesta godina manifestacije istovremeno i prvi korak u drugoj deceniji nastojanja da se svake godine u samo sedam dana Srbiji predstavi politika, privreda, kultura i umjetnost Republike Srpske, dodajući da je ovogodišnja manifestacija posvećena srpskom identitetu.

On je rekao da je srpsko narodno stvaralaštvo moralni osnov koji pomaže da u savremenom svijetu iz svega novog primamo ono što je dobro i otvoreno sarađujemo sa svima čije su namjere dobre, a odbacujemo ono što se kosi sa našim moralnim principima i interesima naroda i države.

- Sve što nam se događa već se suštinski dogodilo i na umjetnički način kazano u srpskoj epskoj poeziji i razumijevajući svoju tradiciju i narodno stvaralaštvo razumijemo i razumjećemo i svoju sadašnjost i svoju budućnost. Slijedeći te osnovne poruke, trudili smo se, kao i svake godine do sada, da u odabiru programa za našu manifestaciju, budu zastupljeni svi krajevi Republike Srpske i da u takvom predstavljanju naše Republike Srpske programi stignu u gradove i opštine Srbije od Subotice do Niša - rekao je Cicović obraćajući s ena otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji.

On je izrazio uvjerenje da ćei ova manifestacija imati svoje mjesto u slici odlične, nikad bolje saradnje Republike Srpske i Srbije.