latinica  ћирилица
20/09/2023 |  20:42 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Dodik: Srbi jedinstven narod; Važno da se okrenemo sebi (VIDEO)

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji dokazuje da smo jedan narod, jedna nacija, vjera i identitet i da nas je splet okolnosti kroz istoriju natjerao da budemo teritorijalno posebni, a mi smo dio jednog jedinstvenog srpskog naroda, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na otvaranju ove manifestacije u Beogradu.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da je srpski narod kroz istoriju svima donosio slobodu, a da mu velike sile nisu dale da bude jedno.

- Nisu nam dali da budemo jedna država. Sasvim je bilo prirodno da Srbi organizuju svoju nacionalnu državu na prostoru današnje Srbije i Srpske i nekih još prostora i da to bude dio istorijskog duga civilizacije, odnosno velikih sila koji je trebalo da bude dat Srbima. Međutim, nama to nije dozvoljeno, njima je jedini cilj bio da Srbija bude slaba i srpski narod razjedinjen. Nisu nam dali da budemo jedna država iako je to tako prirodno - istakao je Dodik.

On je naglasio da manifestacija Dani Srpske u Srbiji govori da smo jedan narod i da nikoga ne progonimo i nećemo tuđe.

Dodik je istakao da je "u ovakvim momentima važno da se okrenemo sebi, da smo jedno bez obzira na granice i formalnosti", zahvalivši rukovodstvu Srbije na svemu što čine za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da su podvale tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Srbija zainteresovana navodno da rasparča BiH.

- BiH ne može da se sastavi po ničemu, ona je istorijski potpuno dekadentna i nema nijedan mali bazični temelj koji bi mogao da se izgradi između naroda da nema međunarodnog faktora - rekao je Dodik.

Dodik smatra da mnogi ideju o nacionalnoj državi na teritoriji koju većinski dominantno pokriva srpski narod posmatraju kao jeres i da se o tome ne smije govoriti.

- Zato je ova manifestacija da se o tome govori da smo jedan narod. Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo, svi su dobrodošli da žive sa nama - rekao je Dodik