latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:34 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Identitet Srpske utemeljen na svetosavskom vrijednosnom sistemu

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop jegarski Nektarije rekao je večeras da je Republika Srpska nastala u nezamislivoj egzistencijalnoj agoniji i da je bezuslovno obavezana da bude majka i garant slobode svih njenih žitelja, jer joj je identitet utemeljen na svetosavskom vrijednosnom sistemu.
Episkop Nektarije - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Episkop NektarijeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- U jednoj od posebno teških i tragičnih okolnosti koje su nas izmještale iz riječnog korita bio je građanski rat u BiH. Snažna potreba da se preživi i živi kao svoj na svome, gdje mora biti mjesta za svakoga, iznjedrila je Republiku Srpsku - podsjetio je vladika Nektarije, koji je na svečanom otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji prisustvovao u ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Prema riječima vladike Nektarija, srpski narod, poput nevelike rijeke čiji su tok uglavnom mijenjale teške istorijske okolnosti, neprestano svjedoči da sloboda nema cijenu.

Episkop Nektarije okupljenima je prenio blagoslov patrijarha srpskog i poručio da mu je izuzetna čast da učestvuje u otvaranju ove osvjedočeno plemenite manifestacije.

- Stalni ultimatumi tobožnjih prijatelja i viševjekovna tiranija okupatora, konstantni pritisci Zapada da se odreknemo sebe, uz sirotinju i bolesti, satirali su naš narod skoro do istrebljenja, goneći ga da ostavi vjekovna ognjišta i grobove predaka i ne čeka rođenje potomaka - naveo je vladika Nektarije.

Vladika Nektarije je istakao da se srpski narod, grijan pravoslavnom vjerom i krijepljen isključivo svetosavskom Crkvom, nije smrzao, niti izgubio na hladnoj ovozemaljskoj vjetrometini.

- Srpski narod pretače bolni unutrašnji krik u pobjednički poklič, kako veli pjesnik, "volovi trpe jaram, a ne ljudi". Bog je slobodu dao za čovjeka. U toj bogočovječanskoj tananoj niti čovjek se vrednuje koliko i sam sebi određuje cijenu - ukazao je episkop Nektarije.

Vladika je objasnio da jedino slobodom, kad je ona afirmativna kako za sebe, tako i za svoje bližnje, čovjek ostaje odan Bogu.

- Mi kršteni Srbi nikada ne smijemo smetnuti s uma da smo dostojni potomci naših krštenih predaka - prenio je vladika Nektarije riječi patrijarha Porfirija.

Vladika Nektarije je rekao da sopstvenu slobodu treba pretvarati u dobru volju ka bližnjem i obezbjeđivati osnovni uslov kvalitetnog suživota sa svima drugima.

To je, kako je istakao vladika Nektarije, glavna odlika srpskog naroda kroz vijekove i kategorički imperativ za sadašnju generaciju i sveti zavjet budućim pokoljenjima.