latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:44 ⇒ 21/09/2023 | 07:18 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije u Zvorniku: Crkva i narod u Srpskoj su jedno (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Zvornik i započeo dvodnevnu posjetu ovom gradu tokom koje će sutra osveštati Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.
Patrijarh Porfirije u Zvorniku - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u ZvornikuFoto: RTRS

Srpskog patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, a u čast njegovog dolaska u Starom hramu Rođenja Svetog Јovana Krstitelja služena je doksologija.

Njegova svetost biće prvi patrijarh koji će, nakon 90 godina, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku, što je jedan od razloga za veliko interesovanje vjernika da ga dočekaju i prisustvuju službi.

Vjernici kažu da je velika čast, nakon 90 godina, dočekati patrijarha u ovom gradu.

Patrijarh je poručio da je najveći i najvažniji blagoslov za sve one koji dolaze u Republiku Srpsku da mogu dušom da osjete da su crkva i narod jedno.

- Može biti, i ima različitih pogleda i stavova po nekim pitanjima, ali je jedino i suštinsko pitanje da postoji jedan narod koji je jedinstven, opstaje u jedinstvu zato što u njemu postoji Srpska pravoslavna crkva, pravoslavna vjera - rekao je patrijarh u besjedi nakon služenja doksologije.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je pravoslavna vjera nit koja spaja sva vremena i sve vijekove od kada su pravoslavni Srbi na ovim prostorima.

- Nigdje drugdje kao ovdje u Republici Srpskoj se ne osjeća tajna prisustva blagodeti Božije, tajna Hristova, tajna krsta, tajna stradanja, ali ne stradanja za bilo šta, nego tajna krsta i tajna stradanja radi svoje pravoslavne vere da bi sa njom živjeli - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je narod uvijek bio uz crkvu i sa crkvom.

Sveta liturgija sa osvećenjem hrama počinje sutra u 8.30 časova. Liturgiji će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku.