latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:47 ⇒ 21/09/2023 | 07:57 | Autor: RTRS

Višković: Uprkos pritiscima, Srpska nikad stabilnija (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska neće propasti, iako, kako ističe, dušebrižnici već 25 godina to priželjkuju.
Višković i Đaković - Foto: RTRS
Višković i ĐakovićFoto: RTRS

- Uprkos pritiscima dijela međunarodne zajednice, Republika Srpska ima najmanju stopu zaduženosti. Dug 31. jula 2023. godine je iznosio 39,5 odsto BDP-a, dok je gornja granica 60 odsto. Važno je reći da Srpska od svog nastanka do sada ima najmanju stopu zaduženosti - rekao je Višković u emisiji Telering.

Premijer je istakao da Republika Srpska uvijek ima i može da računa na pomoć prijateljskih zemalja.

Višković je rekao da je i prijevremena isplata avgustovske penzije još jedan pozitivan ekonomski pokazatelj da Srpska izmiruje svoje obaveze i da je stabilna.

- I u budućnosti Vlada će na vrijeme servisirati svoje obaveze. Riješili smo pitanje boračkog dodatka, pa će tako svi borci imati pravo na borački dodatak, koji je prije iznosio 2,2 KM, a od Nove godine tri marke po mjesecu - rekao je Višković.

Srpska je u proteklom periodu, kaže Višković, realizovala i davanje za socijalno-energetski osjetljive porodice.

- Tako je 67.000 domaćinstava dobilo ovaj vid pomoći, dok s druge strane drugi entitet nije ni počeo sa realizacijom - istakao je Višković.

Govoreći o ukrajinsko-ruskom sukobu i o tome da li može preliti i na naše prostore, premijer je rekao da je to moguće, ukoliko "scenaristi" budu to željeli.

- Ništa nije u našim rukama, kao što smo imali primjer i sa koronom, koja nije bila naš proizvod. I tada sam govorio da je to iskonstruisano. Sada sam više nego siguran da je to tako i bilo - naveo je Višković.