latinica  ћирилица
21/09/2023 |  07:59 ⇒ 08:04 | Autor: RTS

TSC protiv Vest Hema u Londonu počinje grupnu fazu Lige Evrope

Fudbaleri TSC-a iz Bačke Topole odigraće prvi susret u grupnoj fazi Lige Evrope protiv londonskog Vest Hema.
Liga Evrope (foto: EPA-EFE/TIM KEETON ilustracija) -
Liga Evrope (foto: EPA-EFE/TIM KEETON ilustracija)

Vest Hem slovi za apsolutnog favorita protiv TSC-a zbog iskustva i igračkog kvaliteta, ali i renomea, jer londonski klub počinje nadmetanje u Ligi Evrope kao prošlogodišnji osvajač trećerangiranog evropskog takmičenja - Lige konferencija.

TSC je debitant u evropskim takmičenjima. U sezoni 2020/2021. igrali su kvalifikacije za Ligu Evrope, a ove sezone do grupne faze stigli su nakon poraza od Brage u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ekipa iz Bačke Topole najsjanije dane u istoriji kluba dugoj vijek i jednu deceniju započela je 2019. godine kada je trijumfovala u Prvoj ligi Srbije.

Finansijska ulaganja, prije svega od Fudbalskog saveza Mađarske u izgradnji i sređivanju infrastrukture, kao i stabilizacija tima i pokretanje akademije koja se prostire i izvan granica Bačke Topole doveli su do toga da je TSC posljednjih godina konkurentan tim u Superligi Srbije.

Prave ispite u Evropi TSC će imati u okviru Grupe A protiv pomenutog engleskog tima, ali i Olimpijakosa i Frajburga.

Fudbalski klub Vest Hem je od 2012. godine redovni član Premijer lige, a osnovani su 1895. godine u Londonu.

Najveći uspjeh klub je ostvario 1965. godine trijumfom u Kupu pobjednika kupova i 2023. godine, kada su osvojili pomenutu Ligu konferencija.

U domaćim takmičenjima izdvaja se podatak da su tri puta osvajali FA kup.

Vest Hem je novu sezonu najkvalitetnijeg nacionalnog takmičenja u fudbalu počeo veoma dobro, ubilježili su tri trijumfa, po jedan poraz i remi, nalaze se na šestoj poziciji Premijer lige.

Trener londonskog tima, iskusni Dejvid Mojes praktikuje formaciju 4-2-3-1, ponekad u zavisnosti od protivničkog nastupa, postavka igrača na terenu doživljava modifikaciju u 4-1-4-1.

Može se reći da je Vest Hem izuzetno dobar tim protiv koga će TSC morati da igra defanzivno, odnosno da igrači srpske ekipe budu direktni sa loptom. Prekidi i tranziciona igra djeluju kao najbolji scenario za postizanje gola na domaćem terenu.

Fudbaleri kao što su DŽejms Vord-Praus, Mikail Antonio, DŽarod Bouen i Lukas Paketa izdvojili su se ove sezone kao najbolji igrači Vest Hema.

Odlazak Deklana Rajsa u Arsenal poremetio koncept igre londonskog tima iz prošle sezone, ali njegov nedostatak anuliraju Tomaš Souček i Vord-Praus.

Grupa A:

1. TSC

2. Vest Hem

3. Olimpijakos

4. Frajburg