latinica  ћирилица
21/09/2023 |  08:26 ⇒ 09:35 | Autor: RTRS

Dani Srpske u Srbiji: Bogat i raznovrstan program u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

Bogat i raznovrstan program manifestacije Dani Srpske u Srbiji, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske, danas će biti predstavljen u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dani Srpske u SrbijiFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu planirana je projekcija filmova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci podržanih od Audio-vizuelnog centra Republike Srpske - "Guguto Memeto", "Očevina", "Kad zaboraviš juli" i "Dom kulture", saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Projekciji će prisustvovati ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan i vršilac dužnosti direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

U Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće četvrti i peti tom Enciklopedije Republike Srpske.

O Enciklopediji bi, kako je najavljeno, trebalo da govori predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović i generalni sekretar ove institucije Drago Branković.

Promociji će prisustvovati i Stojičićeva, Cicović i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoran Milošević.

Stojičićeva i Cicović sastaće se u Pokrajinskoj vladi sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoranom Miloševićem i pokrajinskim sekretarim za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Draganom Milošević.

Delegaciju Republike Srpske koju čine Stojičićeva, Kuzmanović, Branković i Cicović primiće u Gradskoj kući u Novom Sadu gradonačelnik Milan Đurić.

Program u Novom Sadu završava se u Kulturnom centru Novi Sad, gdje će glumci Gradskog pozorišta Gradiška igrati predstavu "Miropomazani".

Predstava je rađena prema tekstu Zorana Todorovića, reditelj je Slobodan Perišić, a igraju Aleksandar Stojković, Snježana Mišić, Pavle Pavić, Božana Kukilo, Admir Mešić, Isidora Radulović i Bojan Kolopić.

U Kragujevcu će se u Knjaževsko-srpskom teatru Kulturna scena "Male stvari" iz Trebinja predstaviti monodramom "Јefimija, Јelena Mrnjavčević", u kojoj igra Tijana Nikolić. Predstavu je režirao Željko Milošević prema tekstu Zvonimira Kostića, dok dramaturgiju potpisuje Aleksandra Vasiljević.

Delegacija iz Republike Srpske koju čine Milošević i Nikolićeva, te savjetnik i saradnik u Predstavnštvu Republike Srpske u Srbiji Anja Vukelić i Ana Ljutić, razgovaraće u Upravi grada Kragujevca sa pomoćnikom gradonačelnika za kulturu i informisanje Anom Petrović.

Programi 11. manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", biće nastavljeni sutra u Kraljevu, Zrenjaninu i Kruševcu, a u narednim danima u Subotici, Somboru, Čačku, Bajinoj Bašti i Nišu.