latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:10 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Kovačević: Granica postoji, dosta je bilo ugnjetavanja Srpske (VIDEO)

Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ponovio je da granica postoji i da se svi oni, koji govore da ne postoji, varaju. Skup "Granica postoji" održava se sutra u 18 časova u Istočnom Starom Gradu u Lapišnici.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Iz OHR-a govore da granica ne postoji, varaju se. Treba da pročitaju Dejtonski sporazum, Ustav BiH u kojem jasno piše "granica između entiteta". U Članu 1.4 Ustava BiH jasno stoji i piše "granica između eniteta u BiH". To je nešto što je jasno i što niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje. Vidimo i da i iz OHR-a određeni ljudi ismijavaju i bilborde, koji su se pojavili u Srpskoj. Kad kažem određeni, mislim, nažalost na ljude iz opozicije u Srpskoj - naveo je Kovečević.

Navodi da oni ne organizuju skupove i bilborde, ali podržavaju i skupove i bilborde.

- Šta smo mogli da vidimo na bilbordima. Ono što je ustavna činjenica u BiH. Broj jedan da granica postoji, da ne damo naše šume. Neustavnom i antiustavnom odlukom Ustavnog suda neko želi Srpskoj da oduzme sve šume. Ne smijemo da zaboravimo da 43 odsto teritorije, dakle skoro pola Republike Srpske je pod šumama. Kada neko donese odluku da Srpskoj ne pripadaju te šume, to znači bukvalno da neko otima 50 odsto teritorije Srpske - objašnjava Kovačević.

Istakao je da se neki u Srpskoj plaše policije Republike Srpske.

- Na bilbordima stoji naša policija, naša bezbjednosna organizacija, da nas podsjeti na nešto što smo uspjeli da odbranimo, sačuvamo i nešto što nikada nećemo dati. Može svaki čovjek u Republici Srpskoj da se zapita kada vidimo na koji način tretiraju i napadaju Srpsku, kako bi izgledala ona, kako bi izgledala bezbjednost svih nas i svakog čovjeka u Srpskoj da su nam uspjeli oteti i policiju, kao što su nam uspjeli oteti 130 nadležnosti iz Srpske i ukrasti i prenijeti na nivo BiH - istakao je Kovačević.

Poručio je da je bilo dosta ugnjetavanja Srpske, ugnjetavanja srpskog konstitutivnog naroda u BiH.

- To vam neće proći, granica postoji - rekao je Kovačević.