latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:13 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski u Zvorniku nakon 90 godina; Osveštan novi hram (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.
Patrijarh Porfirije - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Patrijarh PorfirijeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon toga, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice. 

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Događaju su prisustvovali brojni vjernici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Patrijarh je u obraćanju zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

- Mi znamo da kao što je čovjek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, mjesto i naselje koje u sebi nema hrama mrtvo naselje. Ono može spolja imati obrise i formu, ali ono ne živi istim onim otkucajem pravoslavnog srca koje je počelo za nas da kuca srcem Svetog Save - rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vjere i Crkve, u kojoj je srpski narod jedno, te podsjetio da je bilo vremena kada su Srbi gubili države i živjeli u različitim državama, ali su bez obzira na sve živjeli punim plućima jer je bili sa svojom Crkvom i pravoslavnom vjerom.

- U vremenima kada je srpski narod bio podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga zajedničkog, postoji zajednička kruna, a to je pravoslavna vjera - rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika Fotije rekao je da je Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice dokaz da su se Srbi kroz istoriju krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja da bi ostavili trag svog življenja na ovom prostoru.

- U tom podvigu su se istakli posebni ljudi koji su doprinijeli da se podigne i ovaj hram - naglasio je vladika Fotije, istakavši da je istorija Srba u Republici Srpskoj, sa ove strane Drine, istorija Nemanjića koji su podigli najstarije manastire u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, kao što su Tavna, Papraća, Lovnica u 14. vijeku i od tih manastira počele su da se grade sve druge svetinje.

Predsjednik Srpske, koji je kum hrama, rekao je za RTRS da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju.

Dodik je istakao da je patrijarh srpski nosi snagu vjere i veliki moralni i ljudski autoritet, zbog čega je obožavan u narodu.

Dodik je naglasio da nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklijevala da bude sa SPC, pogotovo kada su se gradili značajni objekti.

Višković je rekao da svi hramovi širom Srpske označavaju srpsko bitisanje na ovim prostorima i da je Zvornik zaslužio jedan ovakav hram.

- Posebno sam počastvovan što je patrijarh danas u Zvorniku. Ovo je značajan dan za ovaj grad - poručio je premijer Srpske.

Posjeta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom u hramu Rođenja Svetog Јovana Preteče, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika.