latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:20 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Јošanici

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, rečeno je u Tužilaštvu BiH.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Iz Tužilaštva su za Srnu naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Optuženi su Ferid Buljubašić /70/ rođen u Foči, Ahmet Sejdić Ahmet /63/ rođen u Višegradu, Rašid Sobo /58/ rođen u Foči, Šefko Glušac /62/ rođen u Foči, Zakir Јamak /54/ rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, rođen u Višegradu, Adem Fehrić /61/ rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa /58/ rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena /56/ rođen u Višegradu, Muhamed Liska /50/ rođen u Višegradu, Sakib Čakar /66/ rođen u Višegradu, Izet Sejdić /67/ rođen u Višegradu i Munir Nalo /53/ rođen u Višegradu.