latinica  ћирилица
21/09/2023 |  10:24 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

"Kočićevo pero" dodijeljeno književniku Nenadu Šaponji

Književniku Nenadu Šaponji dodijeljena je književna nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2023. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi za knjigu "Psihologija gravitacije", u izdanju novosadskog "Prometeja", jednoglasna je odluka žirija.
"Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje - Foto: SRNA
"Psihologija gravitacije" Nenada ŠaponjeFoto: SRNA

Nikola Vukolić, predsjednik žirija u kojem su bili i Miljenko Јergović i Mladen Vesković, rekao je da je Šaponja jedan od najznačajnijih pjesnika u regionu, ali je značajan činilac i šireg pjesničkog podneblja.

- On je jedan od onih malobrojnih srpskih pjesnika koji su svestrano obrazovani. Različitost njegovih obrazovnih kodova njegov, rekli bismo, cjelokupni diskurs poetičkog obrasca, koji bismo bez ustezanja mogli nazvati `šaponjizam`, dekodira kroz različita intelektualno-spoznajna iskustva - naveo je Vukolić, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

On je dodao da je Šaponja još jednom na sebi svojstven način dokazao snagu, polisemantičnost i impresivnost svog lirskog izraza.

Nagrada "Kočićevo pero", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd", biće svečano uručena početkom oktobra u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

O dobitniku nagrade, između ostalih, govoriće književnici Nikola Vukolić, Miljenko Јergović, Mladen Vesković i Predrag Јašović.