latinica  ћирилица
21/09/2023 |  10:58 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

"Srpske sudije da napuste Sud ako ne bude prihvaćena žalba za Јošanicu"

Sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH ako ne prihvati žalbu Tužilaštva na odbijanje optužnice za ratni zločin nad Srbima u Јošanici, jer će u suprotnom biti saučesnici u amnestiranju zločinaca, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

- Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći. Ukoliko ne bude prihvaćena žalba koju će, nadam se, Tužilaštvo uložiti, javno tražimo od svih sudija iz reda srpskog naroda da napuste ovaj sud, jer ako ostanu i oni će za nas biti saučesnici u amnestiranju ovih i ovakvih zločinaca - rekao je Kojić.

Kojić je istakao da Republika Srpska poslije ovoga mora krenuti u svoju samostalnost jer sa ovakvim sudstvom, sa Institutom za traženje nestalih, ovdje nema perspektivu.

- Mi smo u BiH ugroženi i to je svakim danom sve očiglednije - naglasio je Kojić.

On je ukazao i da se opet pokazalo da je BiH zemlja apsurda budući da se prvo iz federalnih medija saznaje da je Sud BiH odbio optužnicu za ratne zločine nad Srbima iz Јošanice.

- Ponovo se pokazalo da je ovaj Sud kasapnica za Srbe, kasapnica za istinu o stradanju Srba i oružje protiv srpskih žrtava. Da li je moguće da se slučaj "Јošanica" dovodi u pitanje? Ko se to drznuo da odbije optužnicu za jedan od najvećih zločina nad Srbima u prethodnom ratu? - upitao je Kojić.

Kojić je naveo da je upozoravao da će se i ovaj proces završiti kao i slučaj "Orić", "Dudaković" i ostali u kojima se amnestiraju krvnici i ubice srpske nejači.

- Nećemo dozvoliti da i ovo zvjerstvo prođe nekažnjeno, nećemo dozvoliti da Komšićeve i Bećirevićeve kvalifikacije žrtava Јošanice kao agresora budu važnije od pravde po kojoj kasapi BiH pravosuđa moraju početi da rade. Poručujemo BiH pravosuđu da ili će ovi zločinci biti optuženi i osuđeni ili ovog suda više neće biti - zaključio je Kojić za Srnu.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.